Počelo potpisivanje peticije za smenu gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, među okupljenima i predsednik Srpske liste 1Foto: print screen Kosovo online

U Severnoj Mitrovici danas od 9 do 15 sati građani ove opštine mogu u Hali sporta da potpišu peticiju za smenu gradonačelnika. Već u 9 časova na ovoj lokaciji okupilo se više stotina građana koji čekaju svoj red kako bi potpisali peticiju, prenosi Kosovo online.

Ukupno 18 popisivača danas će sakupljati potpise. Peticiju mogu potpisati samo građani koji su upisani u birački spisak u Severnoj Mitrovici, a za potpisivanje peticije za smenu gradonačelnika moraju da navedu ime, prezime, lični broj, prebivalište, telefon i da se potpišu.

Među njima je i predsednik Srpske liste Zlatan Elek.

Prema podacima koje je CIK dostavio inicijatorima peticije, u birački spisak u opštini Severna Mitrovica upisano je 18.200 glasača, a da bi se peticija pokrenula, neophodno je 20 odsto, odnosno 3.640 potpisa.

Najavljeno je da će potpisivanje za smenu gradonačelnika početi danas i u Leposaviću.

Na osnovu administrativnog uputstva Vlade Kosova da bi postupak smene gradonačelnika Atića mogao da počne neophodno je da se obezbedi najmanje 20 odsto potpisa upisanih birača u opštini Severna Mitrovica.

Rok za to je 30 dana od podnošenja inicijative za smenu, koji se na zahtev inicijatora može produžiti za još 15 dana.

Potpisi se dostavljaju Centralnoj izbornoj komisiji koja kontroliše dali su potpisnici birači ili ne, a nakon što je ispunjen taj uslov CIK organizuje glasanje.

Gradonačelnik je smenjen ako za to glasa 50 odsto plus jedan upisani birač.

Ako je grgadonačelnik smenjen, onda predsednica Kosova zakazuje izbore za gradonačelnika u roku od najmanje 30, odnosno najduže 45 dana od smene gradonačelnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari