Počelo razmatranje amandmana u Skupštini 1

Skupština Srbije počela je danas razmatranje više od 2.300 amandmana na predložene zakone, među kojima je i Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu.

Poslanici prvo razmatraju 34 amandmana podneta na dopunu Zakona o budžetu za 2017. godinu.

Na početku sednice šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je da je povređen član Poslovnika, koji govori da se posle završenog načelnog pretresa Zakona o budžetu za sledeću godinu prelazi na raspravu o amandmanima na ovaj zakon.

On je naveo da ukoliko se raspravlja o amandmanima na tačke dnevnog reda koje su pre budžeta za 2018. godinu neće biti vremena da se raspravlja o amandmanima na budžet za sledeću godinu.

“Ukoliko otvorimo raspravu o tačkama koje su pre Zakona o budžetu za 2018. godinu i ne raspravljamo o amandmanima na Zakon o budžetu za 2018. godinu biće prvi put u istoriji parlamenta da se o amandmanima na najvažniji zakon koji svake godine Skupština treba da usvoji neće raspravljati”, rekao je Đurišić.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je Đurišiću da nije u pravu i da Poslovnik nije povređen.

Pre amandmana podnetih na Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu poslanici će razmatrati 451 amandman podnet na predloge zakona koji su na dnevnom redu pre predloženog budžeta.

Radulović optužio vladajuće

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je danas da je vladajuća većina podnela više od 300 amandmana na dva zakona koji na dnevnom redu prethode Predlogu budžeta za 2018. godinu, čime želi da “pojede vreme” predviđeno za razmatranje amandmana i spreči raspravu o amandmanima podnetim na predloženi budžet za sledeću godinu.

Radulović je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekao da amandmani koje su podneli poslanici vladajuće većine, ništa neće promeniti u tim zakonima, oni neće glasati za sopstvene amandmane, već su ih podneli samo da bi “pojeli vreme” i da se ne bi diskutovalo o budžetu za 2018. godinu.

On je rekao da je Poslovnikom predviđeno da se o amandmanima raspravlja 600 minuta, po dva minuta za svaki amandman, tako da će više od 300 amandmana poslanika vladajuće većine, koje su podneli na dopunu Zakona o budžetu za 2017. godinu i izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, “iscrpeti” vreme predviđeno za raspravu.

“Ono što imamo na sceni je gušenje bilo kakve diskusije o bilo kakvim smislenim promenama.Izgleda da se prvi put u istoriji parlamentarizma Srbije budžet donosi tako da vladajuća većina hoće da spreči bilo kakvu diskusiju o amandmanima na budžet za 2018. godinu”, istakao je Radulović.

On je rekao da je protivzakonito to što je objedinjena 31 tačka dnevnog reda u jednu tačku kako bi se skratila rasprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari