Počelo zasedanje Skupštine evropskih regija 1Foto: Wikipedia / Vlada APV

Jesenje plenarno zasedanje komiteta Skupštine evropskih regija (AER) počelo je danas u Skupštini AP Vojvodine, uz učešće predstavnika iz 15 evropskih zemalja.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao u pozdravnom obraćanju istakao da je AER najveća i najuticajnija mreža regiona u Evropskoj uniji i da Vojvodina već šesnaest godina aktivno učestvuje u radu ove organizacije.

Kao i prilikom osnivanja, misija AER ostaje ista da osnaži ulogu regiona u izgradnji inkluzivnih zajednica i formulisanju humanih i održivih odgovora na probleme ovog vremena i istorijsko-političkog trenutka, naveo je Pastor.

On je dodao da je širok raspon tema kojima će se tokom zasedanja u Novom Sadu članovi AER baviti još jedna potvrda da AER dobro razume vetar promena i da smo na zajedničkom zadatku stvaraanja šansi i mogućnosti za bolji život građana. Potpredsednik Skupštine APV i potpredsednik AER zadužen za međuregionalnu diplomatiju Damir Zobenica naglasio je da aktivnim i posvećenim angažmanom u ovoj asocijaciji, AP Vojvodina želi da razvija svoje potencijale i blisko sarađuje sa drugim evropskim regionima.

Paralelno sa Jesenjim plenarnim zasedanjem organizovan je i Regionalni poslovni forum, na kojem učestvuju predstavnici više od 140 kompanija iz 16 zemalja.

Zobenica je dodao da je namera da ovaj poslovni forum preraste u tradicionalnu manifestaciju, uz aktivno učešće kompanija i privrednika iz regiona, koji sarađuju u okviru AER.

„AER je velika porodica različitih evropskih regija što ne doživljavamo kao prepreku, već naprotiv, kao ogroman potencijal, koji može da rezultuje zajedničkim benefitom“, naglasio je Zobenica.

Putem video poruke, prisutnima se obratila i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić koja je istakla da je ovaj skup od velikog značaja za celu Srbije i da je sigurna da će AP Vojvodina biti dobar domaćin regionima iz čitave Evrope.

Potpredsednica AER Nina Bjornbi izrazila je zahvalnost AP Vojvodini na dobroj organizaciji i dodala da AER ima bogato iskustvo u radu sa regionima čije zemlje nisu članovi EU, te da AER izražava spremnost i otvorenost za razmenu pozitivnih iskustava i dobrih praksi.

Tokom trodnevnog zasedanja biće održana zajednička sednica svih učesnika, kao i zasebna plenarna zasedanja svih Komiteta AER, najviših radnih tela ove organizacije.

Pored sastanaka rukovodećih tela, prisutni predstavnici regiona učestvovaće i na tematskim debatama i radionicama posvećenim aktuelnim temama koje se nalaze u fokusu rada AER, poput ruralnog razvoja, privredne saradnje regiona, ekologije, programa za mlade, migrantske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari