Vučić je mucao i propadao u fotelju na CNN, kod Kristijan Amanpur: Poručili su organizatori na kraju protesta Srbija protiv nasilja na Andričevom vencu 1Foto: FoNet/Sofija Vukajlović

Okupljanje građana na 23. protestu „Srbija protiv nasilja“ počelo je večeras oko 18 sati ispred Doma Narodne skupštine.

Saobraćajna policija blokirala je saobraćaj ispred Pionirskog parka, Narodne skupštine, u delu Takovske ulice i Bulevara kralja Aleksandra.

Kako je najavljeno, ići će se takozvanom medijskom trasom do Radiotelevizije Srbije, a protest će se završiti ispred Predsedništva na Andrićevom vencu.

U fokusu protesta je zahtev za raspisivanjem vanredih izbora.

Opozicione partije, tehnički organizatori protesta Srbija protiv nasilja potpisale su nedavno „Dogovor za pobedu“ koji podrazumeva „uvažavanje i nenapadanje opozicije, koordinisanje akcija opozicije i koncentrisanje na smenu režima, kontrolu izbora – sve što je potrebno za pobedu“.

„Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić priznao je da je organizovao događaj u Banjskoj, u društvu svog advokata, priveden je, a onda pušten brže od Dragana J Vučićevića“, rekao je na početku protesta Milan Banjac.

Radoičićev ortak Zvonko Veselinović, dodao je, dao je iskaz povodom tvrdnji da je platio ubistvo inspektora MUP-a.

MUP kaže da je Veselinović prošao poligraf“, podsetio je Banjac i ukazao da Srbiji prete sankcije zbog toga što vlast promoviše i sprovodi nasilje.

Okupljenima se potom obratio Miloš Kuvekalović, jedan od uhapšenih aktivista na Kablaru.

„Na Kablaru je nasilje nad prirodom, nasilje nad zakonom, a pre nekoliko dana nasilje i nad trojicom aktivista“, rekao je on.

„Hoće da unište vrh, stenu koja je krečnjačka i za koju stručnjaci tvrde da to nasilje neće izdržati. Premijerka je došla da udari kamen temeljac, mi smo hteli da joj se obratimo, a oni su angažovali policiju Čačka i Ivanjice. Sat vremena pre nego što je došla priveli su nas trojicu“, dodao je Kuvekalović.

Proveli smo u pritvoru, koliko i Radoičić, dodao je.

„A verovatno ćemo biti više krivi nego on. Osam sati su nas držali u pritvoru, a nisu nam skinuli lisice“, rekao je on i dodao da će u utorak biti protest ispred Vlade Srbije od 12.50 do 21 sat, onoliko „koliko su oni bili u pritvoru“.

„Ne smemo dozvoliti da hapse aktiviste kako im se ćefne. Nisu uspeli da nas uplaše. Četvrtog oktobra je tek počela bitka za Kablar, iako traje već godinu i po dana“, poručio je on.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Bora Novaković rekao je okupljenima na protestu da Novim Sadom „upravlja Andrej Vučić“, a „kriminalnom organizacijom Zvonko Veselinović“, dok je Janko Veselinović, narodni poslanik  da je  pre par dana u Niškoj banji dete opet ubilo dete.

Hladnim oružjem, rekao je i istakao da je vlast još jednom rekla  da sistem nije zakazao.

– I svi su ostali u svojim foteljama – Vulin, Gašić…ali je zato počelo emitovanje Zadruge – elite. Ali neću o njima. Oni će uskoro biti prošlost. Ali borba neće biti laka, ni ovde u Beogradu, ne zavaravajmo se. Upotrebiće sve i biće brutalni. Zato će pobeda biti slađa“, rekao je on.

Vučić je mucao i propadao u fotelju na CNN, kod Kristijan Amanpur: Poručili su organizatori na kraju protesta Srbija protiv nasilja na Andričevom vencu 2
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Na samom završetku protesta, kada je kolona protesta Srbija protiv nasilja stigla do Andrićevog venca, ponovo se obratio Minan Banjac koji je rekao da je „Vučić je kod Kristijan Amanpur mucao i propadao u fotelju“.

– Ne sme da dođe na slobodne medije jer nema nameštenih pitanja, (on) glumi hrabrost na Pinku i Hepiju – rekao je Banjac.

Građani su oko 20 časova počeli da se razilaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari