"Ne borimo se protiv Albanaca, već protiv Kurtijeve Vlade, potreban jedinstven front prema Prištini i Beogradu": Završen protest Srba u Kosovskoj Mitrovici 1Printskrin Kosovo online

Građani Kosovske Mitrovice, koji se protive otvaranju mosta na Ibru između severnog i južnog dela tog grada, poručili su na današnjem protestu da njihov neprijatelj nisu Albanci već Vlada u Prištini i apelovali na međunarodnu zajednicu da pomogne Srbima da se trenutno stanje reši. Istakli su i važnost jedinstva srpskog naroda na Kosovu i formiranje jedinstvenog fronta „prema Prištini i prema Beogradu“. Protest je protekao mirno, bez incidenata.

Srbi sa Kosova zabrinuti su za svoju bezbednost povodom najava Prištine o jednostranom otvaranju mosta, ali i zbog svakodnevnih eskalatornih poteza Prištine i očekuju da ih Kfor zaštiti.

Okupljeni su nosili transparente „Na mostu smo opstanak branili, sad branimo nestanak“, „Ako Kurti otvori most, Kfor i Kvinta će biti odgovorni“ i „Dok EU i SAD pišu saopštenja, nas proteruju“.

Skup je počeo u 11 časova na Trgu Braće Milić koji se nalazi u blizini mosta na Ibru, a na mestu skupa nalazila su se i dva vozila karabinjera, standardna u okviru Kfora.

 

Kako prenosi Kosovo online, protestu su prisustvovali i predsednici privremenih organa Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka i Zvečana – Ivan Zaporožac, Srđan Vulović i Ivan Todosijević.

Među okupljenima su se našli i predsednik Srpske liste Zlatan Elek i njegov zamenik Dragiša Milović, kao i predstavnici Srpske demokratije prenosi KoSSev.

Prvi govornik na protestu bio je advokat Nikola Kabašić, koji je rekao da se Srbi ne bore protiv albanskog naroda sa kojim žive 20 godina zajedno, već Vlada Aljbina Kurtija i Dželjalja Svečlje koja je „usmerena na etničko čišćenje“.

Kabašić je rekao da je današnji protest nadirektnije izražavanje volje građana i rekao da se most može otvoriti samo dogovorom u Briselu.

Kabašić je predložio i da se Srbi okupe  svaki put, nakon održavanja sednica opštine Kosovske Mitrovice, kako bi se na demokratski način raspravilo ono što se na njima usvoji.

„Ako se ne slažemo sa odlukama, mi ćemo ih odbaciti, one su nelegitimne“, rekao je Kabašić i dodao da je današnji skup početak jedinstvenog fronta koji će da govori kao „jedan politički subjekat i prema Prištini i prema Beogradu“.

Novinarka „Jedinstva“, Rada Komazec je rekla da je na stranicama tog lista „ispisana istorija Kosova koju niko ne može izbrisati“ podsetila da je taj list isteran iz Prištine 1999. godine. Ona je zamolila međunarodnu zajednicu da „zasustavi pakleni plan Prištine“ jer, kako kaže, Priština samo nju sluša.

Komazec je i poručila da nema prava da ćuti zbog svih novinara koji su stradali i napadnuti na Kosovu i skrenula pažnju na to da vlasti u Prištini žele da otvore most „na kome se desilo hiljadne etničkih napada“.

Penzionerka Dušanka Vlahović je rekla da među penzionerima Kosovske Mitrovice „vlada strah i nemoć“ i tamolila KFOR i međunarodnu zajednicu da pomogne narodu da se „ovo stanje reši“.

Direktor radne jedinice „Pošta Srbije“ na Kosovu i Metohiji, Ivan Milojević, došao je na protest iz policijske stanice u kojoj je bio zadržan nakon jučerašnje akcije zatvaranja ispostava pošte na severu Kosova.

On je rekao da se ovih dana očekuje zatvaranje objekata pošte i na jugu Kosova. Takođe, podsetio je na akciju zaplene inventara pošte u Goraždevcu i hapšenja radnika zbog sumnje da su učestvovali u „pranju para“, iako je novac koji je zaplenjen bio na putu ka Goraždevcu kako bi se isplatile penzije Srbima i Albancima.

Kako je rekao, on će lično preuzeti odgovornost za sve za što optuže radnike pošte.

„Ako treba nekoga da terete, neka terete mene, mogu ići i u zatvor ako treba“, zaključio je Milojević.

„Znam šta ću ja da uradim i mnogi od vas ako Kurti otvori most. Staću mirno i demokratski i leći ću na asfalt, pa neka nas uhapse. Otvaranjem mosta, čeka nas samo dalji progon“, rekao je Milojević.

Poslednji govornik bio je profesor istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Severnoj Mitrovici, Luka Jovanović. On je rekao je da teško je gledati kako Srbima na Kosovu već godinama otimaju crkve i manastire, zabranjuju i ukidaju pravo na rad i slobodnu kretanja i uskraćuju pravo na život.

Nakon sat vremena, protest je završen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari