Počeo sa radom počasni konzulat Austrije u Novom Sadu 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Novom Sadu danas je počeo da radi počasni konzulat Austrije, a na otvaranju je rečeno da će se njegova nadležnost odnositi na oblast Autonomne Pokrajine Vojvodine, dok je cilj doprinos razvoju bilateralne saradnje Srbije i Austrije.

Osim pomoći žiteljima Austrije koji su na radu ili proputovanju u severnom delu Srbije, uloga Konzulata biće i oživljavanje ekonomskih, kulturnih i drugih veza Vojvodine i Austrije, rečeno je na otvaranju.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da Novi Sad otvaranjem tog konzulata dobija još jednu „čvrstu kariku“ u procesu saradnje Austrije i Srbije.

„Današnji datum, 24. mart, nije lak datum za nas, posmatrano u istorijskom kontekstu, ali mi moramo da gledamo u budućnost i da kreiramo još bolju saradnju, i to osnaživanjem odnosa, ekonomije, privlačenjem investicija, a sve u cilju stvaranja što boljih uslova za mlade naraštaje, da ostanu u Srbiji“, rekao je Vučević.

Ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti je rekao je da konzulati odlično služe bližem povezivanju dva naroda, otvaranju novih mogućnosti i da doprinose boljem uzajamnom razumevanju.

Prvi počasni konzulat Austrije u Srbiji otvoren je 2017. godine u Nišu.

Generalni sekretar Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Austrije Peter Launski-Tifental rekao je da je Austrija stabilan partner Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović ocenio je da je otvaranje još jednog konzulata Austrije u Srbiji „jasan signal“ da bilateralni odnosi Austrije i Srbije idu uzlaznom putanjom.

Počasni konzul Austrije u Novom Sadu je Zoran Tadić, a konzulat se nalazi na adresi Partizanska 27.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari