Počeo sastanak delegacija Srba sa Kosova i Metohije i opozicije u Beogradu 1Foto: printscreen YouTube Press centar UNS

Delegacije Srba sa Kosova i Metohije i opozicije počele su danas sastanak u Beogradu na kojem bi trebalo da razgovaraju o novoj strategiji u borbi za opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji.

Delegaciju čine Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije (SNV) iz Gračanice, Srpski nacionalni forum (SNF) iz Gračanice, i Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“, iz Kosovske Mitrovice.

Njih predvode Momir Stojanović, Slaviša Ristić i Momčilo Trajković.

Na sastanku su, između ostalog, prisutni i predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, lider Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš i poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta.

Učesnicima ovog, kako je navedeno, okruglog stola, biće ponuđen predlog okvira za izradu strategije u borbi za opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice Momčilo Trajković izjavio je danas, neposredno uoči sastanka sa predstavnicima opozicije, da očekuje podršku za okvir nove strategije u borbi za opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji koju će predložiti delagacija čiji je član.

„Bez strategije, koja je izvorna i dolazi odozdo, ne može se rešiti problem“, rekao je Trajković za agenciju Beta, navodeći da je položaj tamošnjih Srba „katastrofalan“.

On je naveo da očekuje da se na kraju formira i zajednička grupa kako bi se potpuno definisala ta strategija.

Delegaciju u kojoj je Trajković, čini Srpsko nacionalno veće Kosovo i Metohija iz Gračanice i Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ iz Kosovske Mitrovice.

Predstavnici ovih udruženja sa Kosova i Metohije već su se ranije sreli sa akademicima i predstavnicima ProGlasa, kako bi razgovarili o položaju Srba na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari