Došao je trenutak da ustanemo ili da nestanemo: Poruka sa skupa protiv litijuma u Aranđelovcu (VIDEO, FOTO) 1Foto: Z. Mišić / Danas

Porukom da Dan D dolazi uskoro iz Jadra i da tada čitava Srbija zbog blokada mora da stane, zvršen je večerašnji skup protiv rudarenja litijuma na prepunom Trgu Slobode u Aranđelovcu.

Uz zvuke Marša na Drinu na Trgu slobode u Aranđelovcu na kome se okupilo više stotina građana počeo je skup protiv rudarenja litijuma u Šumadiji.

Na protestu protiv litijuma u Aranđelovcu najavljeni su govornici: Karolina Aleksandroviċ, profesorka hemije iz Topole, dr Ratko Ristiċ, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu i košarkaš Vladimir Štimac.

Na glavnom gradskom trgu u Aranđelovcu još od 18 sati okupljali su se građani i aktivisti. Okupljeni su nosili zastave Srbije, ikone i transparente protiv Rio Tinta.

Sa zvučnika odjekivale su pesme „Rio Tinto marš sa Drine, marš iz naše otadžbine“.

Došao je trenutak da ustanemo ili da nestanemo: Poruka sa skupa protiv litijuma u Aranđelovcu (VIDEO, FOTO) 2
Foto: Z. Mišić / Danas

Sa zvučnika odjekuju pesme „Rio Tinto marš sa Drine, marš iz naše otadžbine“.

Ministarstvo rudarstva i energetike negiralo je danas da se na području Šumarije rudari litijum veċ samo gips, mermer i teyničko građevinski kamen.

Danas je juče pisao da su u Aranđelovcu osvanuli plakati desničarskog pokreta Naši sa porukom da su „Srbomrsci protiv litijuma“.

Puštaju se pesme Đorđa Balaševiċa, „Ovo je zemlja za nas“ od EKV-a, građani zvižde, među okupljenima uočlljivi su sveštenici SPC.

Došao je trenutak da ustanemo ili da nestanemo: Poruka sa skupa protiv litijuma u Aranđelovcu (VIDEO, FOTO) 7
Foto: Z. Mišić / Danas

– Svi smo bili svesni kada smo počeli proteste protiv o litijuma 2021. godine znali da to nije kraj, veċ tek početak, zato što je naša vlast lažljiva i manipulativna, istakla je Karolina Aleksandroviċ.

Ona je, kao hemičarka informisala okupljene koliko je proces obrade ruda otrovan i opasan.

– Ne postoji protivotriv. Samo smo mi građani, aktivisti i udruženja, mi sami – protivotrov ovoj lažljivoj vlasti, rekla je ona podsetiši da Kompaniju Rio Tinto „jure“ mnoge svetske vlasti zbog posledica rudarenja koje su ostale iza njih.

Došao je trenutak da ustanemo ili da nestanemo: Poruka sa skupa protiv litijuma u Aranđelovcu (VIDEO, FOTO) 8
Foto: Z. Mišić / Danas

Po njoj kompanije poput Rio Tinta i kineskih vide Srbiju kao obeċanu zemlju i Divlji zapad jer kod nas ne postoje zakoni i bilo kakva transparentnost, smatra ona.

Za Karolinu Aleksandroviċ i referendum o litijumu je besmislen kao kada bi vas neko pita da li hoċeš da te otrujem ili ne i da nikada ni jedna vlast nije have la toliko neodgovorna prema srpskim domaċinima koje hoċe da rasele.

Njen govor je završen masovnim pokličima Vučiċu ped..u!

Aranđelovčanka Suzana Lazareviċ sa govornice „pozdravila“ je provokatore koji su se pojavili u masi, rekavši da smo svi veċ na to navikli.

Došao je trenutak da ustanemo ili da nestanemo: Poruka sa skupa protiv litijuma u Aranđelovcu (VIDEO, FOTO) 9
Foto: Z. Mišić / Danas

Za nju je Rio Tonto crna ptica koja se nadvila nad našom zemljom zahvaljujuċi korumpiranoj, nepismenoj i pohlepnoj vlasti. Zar posle 35 godina da nas opet Vučiċ i Dačiċ vode u svetlu buduċnost, pitala je.

– Mi nismo protiv rudarenja ali protiv trovanja jesmo. Ovaj kraj je živeo od gline. Uz glinu raste sve a uz sumpornu kiselinu ništa, poručila je ona.

Došao je trenutak da ustanemo ili da nestanemo: Poruka sa skupa protiv litijuma u Aranđelovcu (VIDEO, FOTO) 10
Foto: Z. Mišić / Danas

Provokatorka u Aranđelivcu ne staje sve vreme, građani i govornici je ignorišu.

Vladimir Štimac dočekan je povicima: ustanak, ustanak!

Došao je trenutak da ustanemo ili da nestanemo: Poruka sa skupa protiv litijuma u Aranđelovcu (VIDEO, FOTO) 11
Foto: Z. Mišić / Danas

Po Štimcu od naše plodne zemlje žele da naprave koloniju, proglašavajući nas za nepismene i neobaveštene.

Kolonijalni upravnici koji ne znaju gde su došli, ne znaju da ovaj narod i Srbiju koja je izašla na ulice i trgove više ništa ne može da zaustavi, poručio je proslavljeni košarkaški as.

On se pozvao na naše slavne pretke Dušana i Lazara, Karađorđa i vojvodu Mišiċa da se setimo svih njih u odbrani od pokušaja da se naša Srbija pretvori u deponiju Evrope.

– Ako mi sada ne odbranmo Jadar, Mačvu i Rađevinu, neċe imati ko ni da odbrani Kosovo, zaključio je on.

Jedinstveni do kraja, snaga i pobeda poručio je on, pozdravivši dobre ljude iz vojske, policije i BIA sa porukom da smo mi njihov narod i da je čuvaju od lopovaba a ne njenih ljudi.

Prof. dr Ratko Ristiċ naglasio je da nam je potreban Bog, ali i naša SPC, arhijereji, mitropoliti i patrijarh.

Došao je trenutak da ustanemo ili da nestanemo: Poruka sa skupa protiv litijuma u Aranđelovcu (VIDEO, FOTO) 12
Foto: Z. Mišić / Danas

– Referenduma neċe biti, neċe da se kopa, naglasio je on.

On je pozvao i druge reprezentativce da, poput Štimca izađu iz senke i pridruže se građanima na trgovima.

– Sada imate kampanju idijota koji se šetaju po medijima iz kanalizacije i predstavlja se kao struka. Bless kirajte Prvu, Pink i Hepi. Kupujte Alo, Kurir i Informer i ložite vatru sa njima ali nemojte da ih koristite kao toalet papir, suviše su toksični, opomenuo je profesor Ristiċ govoreċi o njima kao „mišljenju struke“.

Po njemu Memorandum koji je potpisala naša Vlada sa EU je nevažeċi jer je nezakonit a Aleksandar Vučiċ nema ingirencije da ga potpiše.

– Ko si bre ti, da obeċaš svojim nemačkim prijateljima naše vode i njive, dok oni imaju 10 puta više litijuma koji neće da kopaju čuvajuċi zdravlje nemačkog naroda na štetu našeg, istakao je on.

I po dr Ristiċu neċe biti kopanja litijuma u Aranđelovcu, bakra i zlata, nikla u Kniċu… i Srbija neċe postati rudarska kolonija Zapada.

– Srbiji je namenjena uloga švedskog stola za jeftine resurse, opomenuo je Ristiċ.

Niko ne rudari litijum na poljoprivrednom zemljištu i u okolini naselja, podsetio je on.

Došao je trenutak da ustanemo ili da nestanemo: Poruka sa skupa protiv litijuma u Aranđelovcu (VIDEO, FOTO) 13
Foto: Z. Mišić / Danas

Njega je kao i sve uvredila i pogodila izjava Ane Brnabiċ da Vlada nema ništa sa istraživanjem litijuma. Po njemu, znajuċi da je sistem korunpiran, nema standarda zaštite i kontrole, stranci kao organizovana banda kruže oko Srbije i njenog rudnog bogatstva.

– Mi strategiju nemamo, ona se tek usvaja a ne znamo na ko je donosi? Neki ministri a o svemu odlučuje Vučiċ, koji ide na Pink i ispoveda se „psihoterapeutkinji“ Jovani Jeremiċ, rekao je on.

Za profesora Ristiċa došao je trenutak da pokažemo da smo istorijski narod ili da ustanenmo ili da nestanemo.

Ustanak! Ustanak!, čuo se iz mase u Aranđelovcu krik i vapaj okupljenog naroda.

Skup u Aranđelovcu završen je mirnom šetnjom do suda i pozivom na sutrašnji skup u Mladenovcu.

Došao je trenutak da ustanemo I’ll da nestanemo: Poruka sa skupa protiv Litijuma u Aranđelovcu

Porukom da Dan D dolazi uskoro iz Jadta i da tada čitava Srbija zbog blokada mora da stane, zqvršen je večerašnji skup orotiv rudarenja litijuma na prepunom Trgu Slobode u Aranđelovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari