Početkom februara u Predsedništvu SNS izjašnjavanje o kandidatu 1Foto: Fonet/Slobodan Miljević

Predsedništvo Srpske napredne stranke gotovo je jedinstveno u oceni da Aleksandar Vučić, lider naprednjaka, mora da bude predsednički kandidat SNS na predstojećim izborima.

Jer, kako je ocenjeno, aktuelni predsednik države Tomislav Nikolić u konkurenciji sa Vojislavom Šešeljom, Vukom Jeremićem i Sašom Jankovićem jako teško može da pobedi. Sam Vučić, međutim, smatra da je njemu lično mnogo lakše da ostane premijer i da ne mora da trči izbornu trku za predsednika. On će, ipak, odluku o eventualnoj kandidaturi doneti početkom februara i to nakon što se svi članovi Predsedništva SNS pojedinačno izjasne o tome ko treba da bude predsednički kandidat, saznaje Danas.

Raspravu o mogućem predsedničkom kandidatu, ali i tome da li se sa ostalim strankama vladajuće koalicije treba dogovarati o mogućem zajedničkom kandidatu inicirao je sam Vučić na sednici Predsedništva u subotu. Međutim, dobar deo sednice protekao je u uopštenoj raspravi o predsedničkim izborima, ali niko od naprednjaka nije želeo da „povuče nogu“ i otvoreno kaže kog kandidata predlaže i da li treba ići na zajedničkog kandidata. Jedino je, kako tvrdi izvor Danasa, Zorana Mihajlović jasno i glasno rekla da bi Aleksandar Vučić trebalo da bude kandidat SNS, ali i zajednički kandidat vladajuće koalicije, jer može da ostvari ubedljivu pobedu na izborima. Navela je i da ako ga podrže sve stranke koalicije, on nesumnjivo može da pobedi već u prvom izbornom krugu. Mihajlovićeva je izrazila i svoj stav da ne može da stane iza Nikolićeve kandidature i da on nema šanse za pobedu. Ona je upozorila i da su predsednički izbori od presudne važnosti i da bi u slučaju gubitka izbora SNS doživela ono što je DS doživela 2012. godine.

„Razumete li vi da niko od vas neće ostati na funkciji ukoliko ne pobedimo na ovim izborima“, poručila je Mihajlovićeva stranačkim kolegama, ponavljajući da ovo nije vreme iz 2012, da su se stvari mnogo promenile i da SNS mora da se pripremi za vreme koje dolazi i da zbog toga Vučić treba da bude predsednik Srbije.

Pojedini naprednjaci nisu se složili sa Mihajlovićevom i njenom ocenom da ne može da stane iza Nikolića. „Ja mogu da stanem iza Nikolićeve kandidature, ali se bojim da bi on bio medijski satanizovan i da bi u medijskim nastupima svakako pretrpeo težak poraz od Vuka Jeremića“, kaže jedan od sagovornika Danasa. On napominje da je tačno da je Radomir Nikolić, sin predsednika Srbije i gradonačelnik Kragujevca, tokom neformalnog izjašnjavanja rekao da njegov otac treba ponovo da bude predsednički kandidat i da je u jednom trenutku čak pitao Vučića da li on stvarno misli da može da pobedi u prvom izbornom krugu. „Umesto odgovora Radomiru je predočeno istraživanje koje pokazuje da Tomislav Nikolić u konkurenciji sa Vojislavom Šešeljom, Vukom Jeremićem i Sašom Jankovićem jako teško može da pobedi“, kaže sagovornik Danasa, dodajući da nisu tačne spekulacije da su sednicu obeležile tenzije. On negira pojedine spekulacije da je Predsedništvo SNS podeljeno na Tomine i Vučićeve ljude i napominje da se o tako nečem moglo govoriti 2012. godine, ali da danas to svakako nije slučaj. I Dragomir Anđelković, politički analitičar, smatra da je danas potpuno jasno da Nikolić u SNS nema sopstvenu frakciju i to samo zato što je iz prethodnih potencijalnih konfrontacija za sebe izvlačio korist, a takozvane „sopstvene ljude“ ostavljao na cedilu.

„Zato je danas malo članova SNS koji se mogu nazvati njegovim ljudima. Uostalom sve ide ka tome da će se premijer Vučić kandidovati za predsednika. Svima, pa i naprednjacima je jasno da je Jeremić ozbiljan kandidat koji ima šanse da uđe u drugi izborni krug, koji nosi rizik da i oni koji su neopredeljeni mogu da glasaju za opozicionog kandidata. To zna i SNS i zato će igrati na sigurno sa Vučićem kao kandidatom. Vučić može da dobije podršku cele vladajuće koalicije i da izbore okonča već u prvom izbornom krugu“, kaže Anđelković, dodajući i da je jasno da aktuelni predsednik nema tu vrstu kredibiliteta da bi ga podržali koalicioni partneri. Anđelković isključuje mogućnost da bi Nikolić, nakon uskraćivanja podrške SNS, mogao da pravi novu stranku, jer je, kako objašnjava, on čovek koji bez mnogo rada pokušava da sačuva vlast i lagodan položaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari