Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak danas bi trebalo da počne primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, koje u Prištini smatraju granicama. Dejan Pavićević, šef vladine Kancelarije za tehnički dijalog s Prištinom, najavio je da će danas u osam ujutru on verovatno prvi „po novom režimu“ preći preko Jarinja, iako radovi na novom punktu za primenu IBM nisu završeni zbog višednevnih protesta Srba sa severa KiM.


Pavićević je prilikom obilaska radova na Jarinju, dan posle prekida protesta koji je uslovljen obustavom izgradnje novog punkta, izjavio da “između dosadašnjeg i integrisanog načina prelaska administrativne linije neće biti nikakvih drastičnih razlika“ i da će “građani koristiti samo lične karte”.

Kako javljaju agencije, na Jarinju se juče radilo punom parom, uprkos snegu i temperaturi “u minusu”. Euleks je u subotu dovezao kućice – kontejnere, koji su sinoć trebalo da budu postavljeni, kad se završe radovi na uspostavljanju telekomunikacionih veza i struje.

Izet Ljajić, direktor preduzeća „Novi Pazar – put”, najavio je da će do danas ovi objekti biti postavljeni, a da bi svi radovi trebalo da budu gotovi u narednih pet dana, ako ne bude većih padavina.

Kako je Danasu nezvanično rečeno iz više izvora na terenu, Srbi sa severa KiM neće preduzimati nikakve akcije povodom početka primene IBM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari