Hapšenje i predaja Mladića ne znači završetak rada institucija u ovom slučaju. Na srpskim nadležnim institucijama je da razotkriju sve okolnosti skrivanja haškog optuženika Ratka Mladića, kao i da se utvrdi ko mu je sve pomagao u tome. Tu, pre svega, mislim na osobe koje su se nalazile na važnim državnim funkcijama i službama bezbednosti – istakla je ministarka pravde Snežana Malović za Danas. Ona očekuje da će se u pravičnom sudskom postupku utvrditi istina i stepen njegove odgovornosti.


– Nadležne institucije u Srbiji dostavljaće sve tražene podatke tužilaštvu i odbrani na šta ih obavezuje i Zakon o saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju – napomenula je Malović.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, negirao je da se Mladić pre dve godine lečio na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu. On je dodao da „Vojska Srbije i naša služba bezbednosti nekoliko godina ‘pokrivaju’ VMA, tako da je nemoguće ući neopaženo.

Prema nezvaničnim informacijama, kamere i video nadzor na VMA je postavljena još pre nekoliko godina, zbog stalnih tvrdnji tadašnje haške tužiteljke Karle del Ponte da vojska i vojne službe bezbednosti učestvuju u skrivanju Mladića, kao i zbog stalnih „informacija“ da je Mladić boravio na VMA.

– Ne znam zašto advokat Ratka Mladića na taj način manipuliše javnošću. On dezavuiše ceo zdravstveni sistem, uključujući i vojni – rekao je Šutanovac novinarima u Svilajncu. Šutanovac je, međutim, rekao da će biti sprovedena istraga kako bi se dokazalo da na VMA nije lečen nijedan haški optuženik. Prema njegovim rečima, sa aspekta Ministarstva odbrane, nije bilo ugrožavanja bezbednosti u zemlji prilikom hapšenja Mladića i mitinga Srpske radikalne stranke.

– Huliganizam u Srbiji uzima maha i celo društvo mora da ustane protiv toga. Ukoliko nastavimo sa tim, naša država i naši sportisti će biti izopšteni. Bez obzira da li neko negoduje zbog hapšenja Mladića, ili je u pitanju neka parada ili utakmica, to nije civilizovan način ponašanja – naglasio je Šutanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari