Podela Kosova je suluda ideja 1Foto: Stefana Savić

Ne znam kako bi to Dačić delio Kosovo, jer ako misli da sever Kosova pripadne Srbiji, a južno od Ibra Kosovu, onda je to suludo iz nekoliko razloga i svakako može da dovede do novog sukoba – rekao je u razgovoru za Danas lider Samostalne liberalne stranke i poslanik u Skupštini Kosova Slobodan Petrović.

* Kako komentarišete inicijativu predsednika Aleksandra Vučića o pokretanju šireg dijaloga o Kosovu? Kako je na pomenutu inicijativu reagovala javnost na severu Kosova?

– Dijalog je uvek dobar i potreban, ali mislim da je on morao da počne mnogo ranije. Plašim se da smo dovedeni pred svršen čin i da sad treba da podelimo odgovornost za nešto što će se dešavati u budućnosti. Mislim da su Srbi sa Kosova morali da budu uključeni pre svega i u Briselski dijalog, jer smatram da je mnogo toga izgubljeno i propušteno time što tamo nije bilo kosovskih Srba koji pre svega znaju šta su naši životni problemi.

* Hašim Tači nedavno je izjavio da će se, nakon formiranja Vlade, lično zalagati za formiranje Zajednice srpskih opština. Zbog čega kosovska vlada toliko odugovlači sa formiranjem pomenute zajednice i koliko je njeno zasnivanje moguće u skorije vreme?

– Nisam baš siguran da bi trebalo da se Srbi previše raduju toj ZSO, jer mi ne znamo šta ćemo njome dobiti, a šta izgubiti. Mi još ne znamo koja su ovlašćenja ZSO, jer imamo dva dijametralno suprotna tumačenja Beograda i Prištine o njenim ovlašćenjima. Mislim da je pre svega trebalo da dođe do objašnjenja koja će biti ovlašćenja ZSO, pa tek onda da se priča o njenom formiranju. Najgore je što se o toj istoj Zajednici srpskih opština najviše priča za vreme predizbornih kampanja.

* Šta mislite o ideji razgraničenja (podele) Kosova koju zagovara ministar spoljnih poslova Ivica Dačić?

– Ne znam kako bi to Dačić delio Kosovo, jer ako misli da sever Kosova pripadne Srbiji, a južno od Ibra Kosovu, onda je to suludo iz nekoliko razloga. Prvo, duplo više Srba živi južno od Ibra; Drugo, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, Gračanica, Arhangeli i sve što je srpsko i vredno u kulturnom, duhovnom i bilo kom drugom smislu, nalazi se južno od Ibra. Treći razlog je taj što svako menjanje granica na Kosovu dovodi do sukoba. Kosovo četiri godine ne može da izglasa sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom jer neki tvrde da je time oštećeno za stotinak hektara, pa je neozbiljno misliti da će Albanci lako odustati od severa Kosova. Ukoliko bi do podele došlo, ko bi onda mogao da spreči Kosovo da se ujedini sa Albanijom i zato mislim da je to nemoguće i neizvodljivo, kada su u pitanju srpski i kosovski interesi.

* Kakvo „trajno rešenje“ za pitanje Kosova bi moglo da zadovolji interese Srba na severu?

– Kako sam već rekao, duplo više Srba, dakle oko 80.000, živi u sredinama južno od Ibra, tako da ne znam zašto bi morali da budu zadovoljeni interesi Srba na severu Kosova, a ne onih koji žive u Gračanici, Goraždevcu, Štrpcu i Šilovu.

* Neki od kandidata za poslanike na vašoj listi dobijali su otkaze zbog toga što nisu želeli da odustanu od kandidature. Izjavili ste da su najveći pritisak na ljude iz vaše stranke vršili oni koji zloupotrebljavaju svoje pozicije unutar institucija koje na Kosovu finansira Srbija. Ko su ti ljudi i da li i dalje trpite pritiske?

– To su oni koji zloupotrebljavaju svoje položaje i iste koriste za vršenje pritiska na sve svoje političke neistomišljenike. Neki predstavnici Srpske liste čak su i javno, na svojim skupovima, prozivali i pretili našim članovima. Najmanje je bitno ko su bili „izvršioci“ tog posla. Pored pojedinih članova Srpske liste, to su bili i direktori preduzeća i institucija Republike Srbije u kojima su zaposleni naši članovi. Mnogo je bitnije po čijem je nalogu to rađeno i zašto je to dozvoljeno. Ako je politika Srpske liste, a samim tim i Beograda koji je podržava ispravna i dobra, ne znam zašto su se toliko uplašili i u kampanji koristili sva moguća sredstva: od medijske mašinerije do pretnji i davanja otkaza ljudima koji su bili na suprotnim izbornim listama.

* Lideru Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Oliveru Ivanoviću nedavno je u Kosovskoj Mitrovici zapaljen automobil. Ko, po vašem mišljenju, stoji iza toga. Srbi ili Albanci?

– Mislim da su i Oliver ali i Dragiša Milović, bivši predsednik opštine Zvečan, kome je dva dana pre toga takođe zapaljen automobil, rekli da smatraju da iza toga ne stoje Albanci. Naravno, treba sačekati zvanični izveštaj policije, mada je opšte poznato da u tom delu Kosova glavnu reč vode nekakvi neformalni centri moći. Poslednjih godina je stotine bombi bačeno tamo, stotine automobila zapaljeno, a bilo je i ubistava. Naš kandidat za gradonačelnika ubijen je 2013. godine i taj slučaj do danas nije rešen.

* Shodno konfuziji i neuspelim pokušajima izbora predsednika i potpredsednika Skupštine Kosova na poslednje dve sednice, postoji li mogućnost da se ide na nove izbore?

– Mislim da su novi izbori poslednja mogućnost, ali ništa nije nemoguće. Očekujem da će koalicija PAN ove nedelje mnogo više raditi na obezbeđivanju većine nego što je bio slučaj do sada i da će se samim tim izbeći nova politička kriza.

Možemo da dobijemo i više od jednog mesta

* Postoji li mogućnost da srpska zajednica dobije više od jednog mesta u Vladi Kosova?

– Podsetiću vas da dok je u dva mandata Samostalna liberalna stranka bila deo Vlade Kosova, uspeli smo da se izborima za tri ministarska mesta u Vladi i za mesto zamenika premijera. Dakle, mogućnost postoji, međutim to najviše zavisi od nas Srba koji smo dobili poverenje građana na izborima. Nažalost, Samostalna liberalna stranka ima samo jedan mandat u parlamentu. Što se nas tiče, očekujemo da dobijemo isto onoliko mesta u Vladi i u skupštinskim komisijama koliko dobije i Srpska lista, kao drugi srpski politički subjekat koji je zastupljen u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari