Pitanje eventualne podele Kosova sada nije na dnevnom redu, a veliko pitanje je da li će ikada i biti, jer su nam EU i SAD eksplicitno stavile do znanja da je proces prekrajanja granica na Balkanu završen, kaže Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u SAD, u nastavku Danasove debate „Crvene linije srpske politike na Kosovu“.

On ocenjuje i da će se pitanje kosovskog statusa maksimalno izbegavati u predstojećim razgovorima Beograda i Prištine.

Kojim temama bi trebalo da bude posvećen dijalog Beograda i Prištine? Ko bi trebalo da posreduje, i pod čijim okriljem bi razgovori trebalo da se vode?

– Pregovori će se odvijati pod okriljem UN i EU, ali može se očekivati da će Unija igrati važniju ulogu. Pitanje statusa će se maksimalno izbegavati, a faktički će biti reči o temama koje se tiču života Srba i drugog nealbanskog stanovništva. Drugim rečima, teme će se uopšteno ticati ljudskih prava i mislim da će u tom smislu albanska strana biti pod maksimalnim pritiskom da u ovim domenima pokaže dobru volju. Srbija bi trebalo da iskoristi povoljnu klimu u odnosima sa EU i da pokrene što širi spektar ovih pitanja, kao i da izađe s konkretnim predlozima za njihovo rešavanje.

Kako bi trebalo rešiti „sedenje za istim stolom“ predstavnika Beograda i Prištine u regionalnim organizacijama, imajući u vodi da kosovski zvaničnici ne žele da budu zastupljeni kao „Kosovo/Unmik“?

– U ovoj fazi razgovora, imajući u vidu da je na snazi Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti, mislim da će Srbija insistirati na sadašnjem obliku predstavljanja, ili na neformalnom predstavljanju.

Pod kojim uslovima bi Srbija mogla da prihvati ulazak Kosova u Savet Evrope i OEBS?

– Mislim da se pitanje članstva KiM u OEBS i Savetu Evrope neće otvoreno postaviti u skorije vreme. Nezavisno od stava Srbije, KiM je još daleko od zadovoljenja standarda, pre svega vladavine prava i manjinskih i ljudskih prava. Srbija ne bi bila jedina zemlja koja bi se usprotivila učlanjenu KiM u ove organizacije.

Šta bi Beograd trebalo da učini ukoliko Priština podnese zahtev za prijem u UN?

– Srbija neće promeniti svoj negativan stav prema prijemu KiM u UN, jer bi to značilo priznanje nezavisnosti Kosova. Jasno je da KiM neće biti članica OUN sve dok je na snazi Rezolucija 1244 i dok Ruska Federacija, kao stalni član Saveta bezbednosti, ne promeni svoj stav o ovom pitanju. Sve dok ne dođe do istorijskog kompromisa oko statusa, ovo pitanje neće biti na dnevnom redu.

U slučaju podele Kosova, gde bi Srbija trebalo da povuče granicu?

– Pitanje eventualne podele KiM nije sada, a veliko pitanje je da li će ikada i biti, na dnevnom redu. SAD i vodeće zemlje EU eksplicitno su nam stavile do znanja da je proces prekrajanja granica na Balkanu završen. Takvo rešenje je moguće zamisliti jedino u slučaju dobrovoljnog pristanka Prištine, o čemu nema ni nagoveštaja.

Da li Beograd treba da podrži ulazak Srba u kosovske institucije na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu?

– U načelu, uvek je bolje participirati na izborima, ali to u ovom slučaju ne mora biti tako. Ukoliko je moguće razdvojiti ovo pitanje od pitanja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti, i ukoliko se dobiju garancije koje se tiču svakodnevnih uslova života nealbanskog stanovništva, ovo pitanje će morati da se ozbiljno razmotri uskoro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari