Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodan Samardžić izjavio je juče na konferenciji za novinare u Gračanici da „ima osnova da na predstojećem susretu predsednika Ruske Federacije i SAD Vladimira Putina i Džordža Buša ruska strana ubedi Amerikance da treba promeniti način rešavanja kosovskog pitanja“.

Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodan Samardžić izjavio je juče na konferenciji za novinare u Gračanici da „ima osnova da na predstojećem susretu predsednika Ruske Federacije i SAD Vladimira Putina i Džordža Buša ruska strana ubedi Amerikance da treba promeniti način rešavanja kosovskog pitanja“.
Samardžić očekuje promenu „naročito rigidnog stava SAD definisanog u jednoj rečenici ‘Kosovo će biti nezavisno’“ i ukazuje na rizičnost menjanja granica u regionu. On je naglasio da priroda dokumenta koji je Beograd uputio Moskvi na osnovu dogovora s poslednjeg sastanka premijera Srbije Vojislava Koštunice s ruskim predsednikom ne dozvoljava da se u javnost iznose detalji pre susreta Buš – Putin.

Protest zbog ograničene slobode kretanja

Slobodan Samardžić izrazio je protest i nezadovoljstvo što svi oni koji su zbog Vidovdana stigli na KIM juče nisu mogli i da prisustvuju parastosu na Gazimestanu. Zbog strogih dodatnih bezbednosnih kontrola zaustavljen je konvoj autobusa sa Srbima koji nisu na vreme stigli na parastos. Samardžić je naglasio da je Unmik dužan da svim ljudima na KIM obezbedi slobodu kretanja i slobodu nošenja simbola i obeležja, a da je juče došlo do kršenja tih prava.

– Ako sastanak uspe znači da je dokument uspeo i nije važno šta u njemu piše. Ako ne uspe, još je manje važno šta je u njemu – rekao je Samardžić upitan da li će javnost u Srbiji saznati detalje beogradskog predloga posle susreta na američko-ruskom vrhu.
Samardžić je napomenuo samo da dokument koji Putinu treba da pomogne da Bušu razjasni stavove Beograda „ne sadrži ništa novo u odnosu na Beogradsku pregovaračku platformu osim što su, između ostalog, uneti dodatni predlozi za rešavanje prava većinskog albanskog stanovništva na KIM, kao i o novom fer pregovaračkom procesu kakvog dosad nije bilo“.
– Podela KIM bar s naše strane nije opcija, jer remeti jak balkanski kriterijum nepromenljivosti granica. Ima dovoljno rešenja koja mogu da zadovolje interese svih strana – napomenuo je Samardžić, odgovarajući na pitanje da li je podela Kosova opcija Beograda.
Komentarišući najnoviji predlog Belgije kojim se predviđa četvoromesečni nastavak pregovora bez unapred određenog konačnog rešenja, Samardžić je ocenio da to jeste „pomak, mada ne treba tvrdo oročavati pregovore“.
– To jeste pomak u stavu Belgije, ali nije iznet samo u njeno ime. „Topao vetar“ iz Brisela, iz zemlje narednog predsedavajućeg SB UN, ukazuje da bi Belgija mogla da utiče na posredovanje u procesu – smatra Samardžić.
On naglašava da je specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari „kao pregovarač mrtav“ i da se Beograd neće baviti proverom spekulacija da je Ahtisari od kosovskih Albanaca primio novac. Samardžić je juče najavio da Beograd namerava da vodi trajnu i konstruktivnu državnu politiku na KIM u kojoj su pregovori samo jedna od tema. Upitan kako će Beograd uspostaviti saradnju s kosovskim Albancima, jer ministarstvo na čijem je on čelu zaduženo je samo za kosovske Srbe, Samardžić kaže da država brine o celom KIM, ali da je svesna realnosti – u situaciji kada je na Kosovu prisutna međunarodna zajednica, a privremene kosovske institucije nemaju volju da sarađuju, Beograd radi tamo gde može s kosovskim Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari