Ujedinjene nacije – Ne izvozimo nasilje na Kosovu, radimo sve što je u našoj moći da zaštitimo ne samo Srbe nego i druge narode koji žive na Kosovu i u tom smislu branimo međunarodno pravo – rekao je predsednik Srbije Boris Tadić u Njujorku posle sednice Saveta bezbednosti na kojoj je razmotren tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna i Unmika o Kosovu.

Ujedinjene nacije – Ne izvozimo nasilje na Kosovu, radimo sve što je u našoj moći da zaštitimo ne samo Srbe nego i druge narode koji žive na Kosovu i u tom smislu branimo međunarodno pravo – rekao je predsednik Srbije Boris Tadić u Njujorku posle sednice Saveta bezbednosti na kojoj je razmotren tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna i Unmika o Kosovu.
Tadić je izrazio spremnost vlasti u Beogradu da razgovaraju s predstavnicima Unmika o održavanju lokalnih izbora na Kosovu.
– Imamo parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji, na celoj teritoriji Srbije. Spremni smo da razgovaramo sa Unmikom o lokalnim izborima – rekao je Tadić novinarima.

HAŠIM TAČI: Na dobrom putu

Premijer Kosova Hašim Tači je u Savetu bezbednosti UN predstavio rezultate postignute na Kosovu u izgradnji demokratskih i multietničkih institucija, kao i zalaganje za poštovanje prava manjina, posebno srpske manjine. Tači je novinarima nakon sednice SB rekao da je predstavio „uspehe institucija i naroda Kosova“ nakon proglašenja nezavisnosti 17. februara. Tači je ocenio da će Beograd nakon izbora 11. maja razmotriti nove odnose s Prištinom, a možda i priznati nezavisnost Kosova, jer inače Srbija ne može da postane član NATO-a i EU. Povodom održavanja izbora 11. maja na teritoriji Kosova, Tači je rekao da kosovske vlasti poštuju dvojno državljanstvo srpskih građana Kosova i da parlamentarni izbori mogu da se održe, dok su lokalni izbori „nelegalni“. Kosovski premijer je izrazio nadu i da će uskoro svi Srbi učestvovati u „demokratskom životu i parlamentu Kosova“.

On je rekao da je uvek spreman da s predstavnicima kosovskih Albanca razgovara o odnosima dvaju naroda. Tadić je rekao i da Srbija želi da okonča saradnju s Haškim tribunalom, podsetivši da je u poslednjih sedam godina Srbija izručila Hagu 42 osobe, uključujući dva bivša predsednika. On je naveo da vlasti Srbije ne mogu da pronađu preostala četiri optuženika koji su bekstvu, ali da su spremne da ispune svoje obaveze.
– Spremni smo da finalizujemo naše obaveze i uradićemo sve da bismo to završili – rekao je on.
Šef Unmika Joahim Riker kazao je na sednici Saveta bezbednosti UN da bi održavanje srpskih lokalnih izbora na Kosovu negativno uticalo na odnose između tamošnjih Srba i Albanaca. Posle sednice, ambasadori SAD i Velike Britanije u UN Zalmaj Halilzad i Džon Sojers rekli su da UN i Rezolucija 1244 i dalje imaju svoju ulogu na Kosovu, ali da će uloga Unmika morati da se dalje menja s prenosom ovlašćenja na kosovske institucije, posebno sa stupanjem ustava Kosova na snagu 15. juna. Sojers i Halilzad su u ponedeljak uveče u odvojenom obraćanju novinarima posle sastanka Saveta bezbednosti UN i konsultacija članica tog saveta o Kosovu, rekli da je to telo UN i dalje podeljeno oko pitanja nezavisnosti Kosova i prenosa ovlašćenja na misiju EU na Kosovu.
Ambasadori SAD i Britanije kazali su da su pozvali Srbiju da odustane od održavanja izbora na Kosovu i da poštuje sud i preporuke šefa Unmika Joahima Rikera o održavanju tih izbora.
Sojers je rekao u SB UN postoje neslaganja oko prenosa ovlašćenja na misiju EU na Kosovu, navodeći da od „ruskih prijatelja“ nije čuo spremnost da približe stavove. Ocenio je da predstoji težak period i dodao da Srbija i Rusija odbijaju da prihvate realnost i priznaju nezavisnost Kosova.
Američki ambasador je rekao da su SAD na sednici SB UN iznele da su ohrabrene napretkom Kosova i da podržavaju ulogu misije UN na Kosovu i njenu saradnju s kosovskim institucijama. Sojers i Halilzad su ohrabreni Tadićevom porukom da je Srbija privržena rešavanju problema mirnim putem i dijalogom. Britanski ambasador je dodao da je ohrabren i porukom premijera Kosova Hašima Tačija o posvećenosti sprovođenju Ahtisarijevog plana i zaštiti manjina.
Ocenjujući da je zatvorena sednica SB UN bila „važna i korisna“, stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin ponovio je da ruski predlozi, izloženi u nacrtu predsedničke izjave iz marta, kada je Rusija predsedavala Savetom, ostaju na snazi. U Nacrtu izjave, koji tada nije dobio potreban broj glasova, izražava se „privrženost očuvanju nacionalnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti svih država na Balkanu u okviru međunarodno priznatih granica“.
U dokumentu se ukazuje i na „potrebu obnove dijaloga na osnovu i u skladu s Rezolucijom 1244“ o određivanju budućeg statusa Kosova. Kako su preneli ruski mediji, ambasador Rusije je na preksinoćnoj sednici istakao da su nedopustivi pokušaji redukcije ovlašćenja Unmika.
I u izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna izneto je mišljenje da su se kod Unmika pojavili problemi koji ograničavaju njegovu sposobnost da ostvaruje administrativni mandat i da postoji verovatnoća da će se zbog promene situacije pojaviti potreba da se koriguje koncepcija operativnih aktivnosti Misije, prenela je agencija RIA Novosti.
Čurkin je istakao da je za Rusiju neprihvatljiv razgovor o predaji funkcija Unmika „nelegalnoj misiji Evropske unije“ i „međunarodnom civilnom prisustvu“ na Kosovu koje nema legitiman status.
Ističući da je za Moskvu ustav Kosova nezakonit, ruski diplomata je rekao da se Rezolucija 1244 SB UN mora ispunjavati nezavisno od okolnosti i datuma, uključujući i datum usvajanja novog ustava. Ruski diplomata je, istovremeno, rekao da Unmik ne treba da se meša i pravi prepreke za proces izbora za lokalne organe vlasti na Kosovu.
– Ako nije reagovala kako treba na jednostrano proglašenje nezavisnosti, sada Misija treba da bude dosledna i da se ne upliće u aktivnosti kosovskih Srba – rekao je Čurkin a preneo je Itar-TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari