Podnet prigovor na proglašenje izborne liste „Biramo Vračar – Miloš Pavlović“ 1(BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC)

Izbornoj komisiji Gradske opštine Vračar podnet je prigovor, u koji je N1 imao uvid, kojim se traži poništenje proglašene izborne liste „Biramo Vračar – Miloš Pavlović“, koju čine stranke Zeleno-levi front/Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak – Ćuta, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije.

Kako prenosi portal N1, opštinska izborna komisija je 12. maja donela rešenje o proglašenju navedene izborne liste.

U prigovoru se navodi da se na toj izbornoj listi nalaze kandidati za odbornike koja nemaju pravo da biraju i budu birani za odbornike na teritoriji Gradske opštine Vračar:

1. Bojan Matić

2. Iva Puzović
3. Milivoje Babić
4. Aleksandar Ivanović
5. Stefan Tasić

6. Nemanja Plavšić
7. Miroslav Milošević
8. Dimitrije Kršljanin
9. Milena Tatić

U prigovoru se tvrdi da su se navedena lica prijavila na teritoriju Gradske opštine Vračar posle 3. jula 2023.godine, s toga se navodi da nemaju biračko pravo da glasaju u opštini Vračar, već na opštini u kojoj su imali prebivalište 3. jula.

U Skupštini Srbije 10. maja usvojene su izmene i dopune Zakona o biračkom spisku prema kojima građani koji su promenili mesto prebivališta u periodu od 3. jula 2023. do 2. juna 2024. neće moći da glasaju na biračkom mestu novog prebivališta, već na onom pre promene.

Anonimni podnosilac prigovora predlaže izbornoj komisiji da usvoji prigovor na osnovu navedenog „činjeničnog stanja i relevantne zakonske norme“ i poništi proglašenje izborne liste Biramo Vračar – Miloš Pavlović.

Podsetimo, Izborna komisija grada Jagodine donela je rešenje o odbacivanju liste Maja Radojičič – Miroslav Miki Aleksić – Narodni pokret Srbije – dr Zoran Lutovac – Demokratska stranka „Jagodina zaslužuje bolje“ (Jagodina protiv nasilja, Boris Tadić – Socijaldemkiratska stranka, Pavle Grbović – Pokret slobodnih građana, Ekološki ustanak – Ćuta, Pravo na izbor).

Takođe, izborna komisija GO Voždovac odbila je proglašenje izborne liste – Biramo Voždovac i donela rešenje o odbacivanju izborne liste Kreni-promeni.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović je na društvenoj platformi X prokomentarisao baš ova pitanja ostvarivanja biračkog prava, navodeći da su upravo opozicione stranke tražile izmene Zakona o biračkom spisku.

„Šta ćete da radite, gospodo sa činjenicom da vam se na mnogim listama koje ste širom Srbije predali nalaze ljudi koji su u tu lokalnu samoupravu doselili recimo pre manje od 11 meseci? Oni nemaju pravo glasa u toj lokalnoj samoupravi, jer ste vi to tako tražili, a nemaju ni pravo da se kandiduju u istoj. Nemojte da druge optužujete ako vam budu padale liste, jer vi ste na promeni zakona insistirali“, napisao je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari