Podrška DSS Raduloviću 1Foto: Opština Vračar

Kompletna izvršna vlast na beogradskoj opštini Vračar treba da pripadne pokretu Dosta je bilo. Za to DSS nudi manjinsku podršku.

Oni bi trebalo da imaju predsednika i zamenika opštine kao i sve većnike u opštini, pa neka pokažu šta znaju, poručio je danas predsednik gradskog odbora DSS Uroš Janković što dodatno komplikuje ionako zamršenu situaciju sa formiranjem opštinskih organa i nalaženju.

U pokretu DJB odgovaraju da, iako su oni sposobni za to, to nije izborna volja građana i da će odluku o ovom predlogu prepustiti listi Vračar slobodno sa kojom imaju potpisan koalicioni sporazum. Branimir Kuzmanović, iz DS i nosilac liste Vračar slobodno, za Danas kaže da će “podršku za izbor predsednika opštine iz DJB ili DS uvek prihvatiti jer je to u skladu sa Strategijom upravljanja GO Vračar koja je u najboljem interesu građana”.

Situacija oko formiranja vlasti na Vračaru trebalo bi da bude rešena do 24. jula. Ako se to ne dogodi slede novi izbori.

Uroš Janković iz DSS, koji u opštini Vračar ima jednog odbornika, za Danas objašnjava da je njegov predlog pilot projekat koji treba da dovede do toga da se stvari izvedu na čistac.

– Ako u SNS ima pameti oni će prihvatiti moj predlog. Isto očekujem i od DS. Da li je nešto dobro može se videti samo ukoliko se to proba. Neka u DJB vode opštinu nekoliko meseci i pokažu šta znaju – kaže Janković. On je pozvao lidera tog pokreta Sašu Radulovića da prestane sa demagogijom dodajući da se stekao utisak da on beži od vlasti.

Na pitanje da li je ova njegova ponuda plod dogovora sa SNS i SPS, on odgovara da nije i da se nije čuo sa predstavnicima ove dve stranke. Prema njegovim rečima, DSS će učiniti sve da se izbegnu novi izbori na opštini Vračar.

Ivan Kljajić, kandidat DJB i Vračar slobodno za predsednika opštine Vračar, za Danas kaže da DJB nije imao ideju da samostalno vodi opštinu kada su tražili poziciju predsednika opštine Vračar i da su zato i tražili poziciju jednog većnika.

– Ideja je bila da se u skladu sa pokazanom izbornom voljom građana formira vlast u ovoj opštini. DJB nema mandat da samostano vodi opštinu Vračar, iako smo za to spremni. Ali, DJB ima potpisan koalicioni sporazum sa listom Vračar slobodno. Ovaj predlog je politički manevar i zato ćemo prepustiti Vračar slobodo da se prema njemu odredi, s obzirom na to da se nudi da samo DJB bude na vlasti, a to nije deo sporazuma koji imamo sa Vračar slobodno – kaže Kljajić.

Ovaj predlog DSS stiže samo par dana nakon što je predsednik Skupštine opštine Vračar Mihailo Grupković iz LDP rekao da je posle konsultacija sa predstavnicima SNS, u petak, odlučeno da mesto predsednika te opštine bude ponuđeno DS, ali pod uslovom da se iz toga isključi DJB. Većina koja bi to podržala bila bi 38 odbornika.

Kuzmanović povodom ovog predloga kaže da ga Grupković nije nijednom pozvao i da to nije ozbiljan ponuda već da služi za medije.

Janković je na konferenciji za novinare naveo da postoji i mogućnost da DS i SNS kao većinske partije postignu dogovor oko vlasti u interesu građana Vračara.

„Obe te stranke imaju legitimitet i mogu da se dogovore“, rekao je Janković i dodao da misli da je DS od SNS dobila neku ponudu. On za Danas kaže da će DSS, ukoliko se napravi takav dogovor, biti opozicija. On dodaje da će DS i SNS najbolje kontrolisati jedni druge.

 

Niko nema sigurnu većinu
Skupština opštine Vračar konstituisana je 24. juna, na kojoj je za predsednika lokalnog parlamenta izabran Grupković iz LDP-a sa 23, od ukupno 45 glasova odbornika. Grupković je izabran na predlog SNS-a i SPS-a, dok je njegov protivkandidat bio Branimir Kuzmanović, koga su predložile liste „Vračar – Slobodno – Bane Kuzmanović“ i pokreta DJB. „Vračar slobodno-Baranislav Kuzmanović“, koju su činile DS, SDS, LDP, Levica Srbije, SDU i Nova stranka, osvojila je 17 mandata na izborima, lista „Aleksandar Vučić- Srbija pobeđuje“ osvojila je 16 mandata, Pokret DJB osvojio je sedam mandata, SPS tri, dok je lisdta Dveri DSS osvojila dva mandata. Nakon izbora Vračar slobodno su napustila dva odbornika, iz LDP i Levice Srbije. Vračar slobodno i DJB nemaju većinu od 23 odbornika, dok bi SNS mogao da je ima, ali je pitanje koliko bi ta tanka većina opstala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari