Srbi iz centralnog dela Kosova i Metohije i juče su protestnom šetnjom u Gračanici podržali zahteve 150 suspendovanih policajaca koji od 29. februara odbijaju da nastave sa radom pod komandom Kosovske policijske službe. Više od 1.000 građana zatražilo je na protestu da se pripadnici KPS srpske nacionalnosti vrate na posao i budu pod komandom Unmik policije kako bi bili sigurni da im policija može osigurati ličnu i imovinsku bezbednost.

Srbi iz centralnog dela Kosova i Metohije i juče su protestnom šetnjom u Gračanici podržali zahteve 150 suspendovanih policajaca koji od 29. februara odbijaju da nastave sa radom pod komandom Kosovske policijske službe. Više od 1.000 građana zatražilo je na protestu da se pripadnici KPS srpske nacionalnosti vrate na posao i budu pod komandom Unmik policije kako bi bili sigurni da im policija može osigurati ličnu i imovinsku bezbednost. Jučerašnji protest, prema rečima organizatora, pokazao je da se Srbi ne mire s jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije. Protestna šetnja koja je počela u centru Gračanice nakon ponavljanja zahteva suspendovanih policajaca odvijala se do manastira Gračanici, u čijoj su blizini organizatori protesta postavili bodljikavu žicu, kako bi na simboličan način pokazali da Srbi žive u izlovanim enklavama i sa ograničenom slobodom kretanja. U vreme jednočasovne mirne šetnje pripadnici KPS-a i Kfora blokirali su saobraćaj na magistralnom putu Gnjilane – Priština.
Nastavak razgovora komesara UN policije Larija Vilsona i načelnika Kosovskog okruga Gorana Arsića odložen je za ponedeljak, 17. marta, zbog prezauzetosti Vilsona. Vilson i Arsić su juče počeli razgovore u Gračanici o rešavanju statusa i zahteva srpskih policajaca i trebalo je da budu nastavljeni juče. Arsić je novinarima saopštio da će naredni sastanak biti u ponedeljak, posle parastosa srpskim žrtvama u manastiru Gračanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari