Više hiljada Srba protestovalo je juče u severnoj Kosovskoj Mitrovici zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.
Skup je organizovan pod nazivom „Srbija da, nezavisno Kosovo nikada“, a demonstranti su poručili da će mitinge organizovati sve dok odluka o nezavisnosti Kosova ne bude poništena.

Više hiljada Srba protestovalo je juče u severnoj Kosovskoj Mitrovici zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.
Skup je organizovan pod nazivom „Srbija da, nezavisno Kosovo nikada“, a demonstranti su poručili da će mitinge organizovati sve dok odluka o nezavisnosti Kosova ne bude poništena. Demonstracije organizuje Srpsko nacionalno veće severnog Kosova i Metohije, a jedan od govornika bio je muzičar Bora Đorđević.

Albanke traže odlazak Galučija

Kosovska Mitrovica – Oko 20 žena albanske nacionalnosti protestovalo je ispred sedišta Unmika u južnom delu Kosovske Mitrovice zahtevajući da regionalni predstavnik te misije Džerard Galuči napusti grad zbog negativnih ocena i stavova prema sukobima Srba i međunarodne policije i Kfora u severnom delu Mitrovice. Neke od žena koje su protestovale izjavile su da „Galučiju zameraju što radi na podeli građana Mitrovice, na Srbe i Albance“. One su najavile da će protesti biti organizovani svakog prepodneva, do Galučijevog odlaska iz Kosovske Mitrovice.

Sa skupa u Kosovskoj Mitrovici poručeno je da će Srbi sarađivati sa regionalnim administratorom Unmika Džerardom Galučijem jer je on jedini rekao da se silom ne mogu nametnuti politička rešenja, već se može destabilizovati situacija.
I u centru Gračanice juče je protestovalo više od hiljadu Srba podržavajući zahteve oko 150 suspendovanih pripadnika Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti da se vrate na posao pod komandom Unmik policije. Na protestu u centru Gračanice, kako je rečeno, poslednji put je upućen poziv pojedinim Srbima da napuste vladu i skupštinu Kosova i prestanu sa davanjem legitimiteta kvazi državi Kosovo.
– Umesto da poslušaju poziv naroda, ti tobožnji predstavnici Srba ovih dana pozivaju telefonom organizatore protesta i prete da će protiv njih podneti krivične prijave – rečeno je na skupu i istaknuto da su poseban pritisak i pretnje upućene Radio Gračanici i novinarima koji prenose šta se dešava na skupovima.
Organizatori su poručili članovima Srpske liberalne stranke čiji su predstavnici u skupštini i vladi Kosova da „rade svoj posao“ i da više neće biti pozivani da napuste te institucije. SLS jedina je politička grupacija Srba koja učestvuje u radu kosovskih institucije nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari