Mreža za političku odgovornost (MPO) zatražila je od nadležnih organa da na zgradi Ministarstva finansija bude postavljen semafor sa iznosom javnog duga. MPO je u saradnji sa USAID i Institutom za održive zajednice (ISC) pokrenula projekat „Kontrolor“, čiji je cilj da podstakne vlast da informiše građane o visini duga.

„Smatramo da je vlast dužna da u svakom trenutku i po iskrenoj metodologiji informiše građane o tome koliko ih je zadužila zbog prevelike i iracionalne državne potrošnje“, navedeno je u saopštenju.

MPO ocenjuje da građani nisu odgovorni za dug, koji, kako kažu iznosi više od 2.000 po stanovniku, bez obzira na pol, godine i radni status.

U saopštenju se navodi i da MPO želi da „pomogne političarima da poprave tešku situaciju u javnim finansijama“, te će svake nedelje slati poslanicima stranaka koje upravljaju javnim finansijama, ili imaju uticaj na njih, predloge rešenja problema u toj oblasti.

Na sajtu www.kontrolor.rs postavljen je Barometar fiskalne odgovornosti, kojim će MPO svake sedmice ocenjivati poteze i izjave funkcionera i institucija koje upravljaju novcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari