Hapšenje Ratka Mladića najvažnije je zbog nas samih, zbog društva u Srbiji, i upravo mi je i lično najdraže to što smo pokazali da, kao država, možemo da uđemo u ozbiljno, istinsko razračunavanje s mračnom stranom prošlosti i da smo pokazali da će svi oni, koji su se ogrešili o zakon, jednom i odgovarati, da pravda na kraju zaista pobeđuje.

U tom kontekstu, važnost Mladićevog hapšenja u kontekstu EU je na drugom mestu – poručuje Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije, u razgovoru za Danas.

Delević naglašava upravo ovaj „domaći“ aspekt pronalaženja najtraženijeg srpskog begunca od pravde, ali sve će, naravno, „snažno uticati“ i na proces priključenja Srbije evropskoj porodici naroda. Strateški ciljevi – sticanje statusa kandidata i dobijanje datuma početka pregovora o pristupanju EU do kraja 2011 – sada su mnogo dostižniji nego pre samo 24 sata, navodi ona.

– Ovaj događaj je od ogromnog značaja za proces evropske integracije i snažno će uticati na njegovo ubrzanje. Klima u EU biće znatno drugačija, mnogo bolja po interese Srbije. Biće mnogo više poverenje naših evropskih partnera, i u Briselu i u zemljama članicama. Podsetiću, saradnja s Hagom jedan je od ključnih uslova u procesu evropske integracije, to je sastavni deo Kopenhaških kriterijuma, kao i svih zaključaka saveta EU iz prethodnih godina. To je neodvojiv deo procesa priključenja Uniji. Mladićevim hapšenjem pokazali smo da smo u stanju i taj posao uspešno da obavimo – kaže Delevićeva.

Naša sagovornica ukazuje na još jedan važan aspekt i moguću posledicu ovog događaja.

– Saradnja s Tribunalom ne sme biti džoker Srbije na putu ka statusu kandidata i početku pregovora o članstvu. To naglašavam. Imamo još važnih reformskih prioriteta. Ali, želim da verujem, ako smo ispunili možda najzahtevniji cilj, ako smo pokazali da smo u stanju da uspešno rešimo najteži zadatak, bićemo dovoljno sposobni za ispunjenje celokupne agende koja nam treba da bismo postali punopravna članica EU. Ako smo uhapsili najtraženijeg optuženika za ratne zločine, pa valjda ćemo biti u stanju da ojačamo regulatorna tela i uredimo oblast javne svojine – zaključuje Milica Delević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari