Pokoravanje Severa: Šta Srbi mogu da očekuju od kampanje na kosovskim izborima? 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Iako kampanja za kosovske parlamentarne formalno nije počela, i vlast i opozicija aktivno rade na obezbeđivanju podrške građana, a jedna od značajnih tema i za Albance i za Srbe jeste srpska zajednica na severu Kosova i njen status.

Kako tvrdi Miodrag Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije, „pokoravanje severa“ biće zasigurno tema kampanje sa albanske strane, dok će teme srpskih stranaka najverovanije odrediti Beograd i time onemogućiti pluralizam politika u srpskoj zajednici.

Iako se izbori na Kosovu održavaju tek februara sledeće godine, a kampanja formalno počinje sedmog januara, albanske partije na kosovu već su započele svoje predizborne aktivnosti.

Dok opozicija formira koalicije i kreće u razgovore sa građanima Kosova, vlast se trudi da svojim odlukama pridobije što veći broj građana.

Niz odluka vlasti u Prištini, koje se tiču severa Kosova i srpske zajednice koja tamo živi, mogu se tumačiti kao pokušaj pridobijanja birača utvrđivanjem vlasti u opštinama sa srpskom većinom.

Od raspisivanja izbora, pa do sada, vlada Aljbina Kurtija najavila je otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, zatim zatvorila Pošte Srbije umesto kojih je planirano otvaranje Pošta Kosova, te najavila izgradnju 200 kuća na severu Kosova za Albance, Bošnjake, Rome, Aškalije, Egipćane, i druge dok u toj odluci nije bilo poziva za Srbe.

Opozicija je takođe započela sa predizbornim aktivnostima. Koalicije su već formirane između Alijanse za Budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i partije Nisma, kao i između Nacionalnog fronta i Stranke demokratskog jedinstva.

Sa druge strane, učešće srpskih stranaka na izborima još uvek je neizvesno. Dok su Srpska demokratija i Srpski narodni pokret za Danas rekli da planiraju izlazak na izbore, od Srpske liste i Pokreta Kosovskih Srba nije bilo odgovora. Ministar u Vladi Kosova Nenad rašić i njegova savetnica Rada Trajković su izjavili da o izlasku na izbore nisu razgovarali.

Ipak, tema severa Kosova i srpske zajednice koja u njoj živi jeste tema koja je značajna i Srbima i Albancima, pa se postavlja pitanje na koji će se način ona koristiti u kampanji i kakve će posledice to imati po Srbe sa Kosova.

Marinković: „Pokoravanje severa ostaje Kurtijeva politika“

Miodrag Marinković, izvršni direktor NVO Centar za afirmativne društvene akcije kaže za Danas da etnički konflikt Srba i Albanaca i dalje u velikoj meri definiše odnose u kosovskom društvu, te da zbog toga predstavlja politički kapital.

“Taj kapital, za svoje interese, u velikoj meri koriste populističke vlade i u Prištini i u Beogradu”, tvrdi Marinković i dodaje da je malo verovatno da će se taj trend promeniti i u predizbornoj kampanji za predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu.

Naš sagovornik ističe i to da vlada Aljbina Kurtija nema ništa da ponudi svojim glasačima osim kampanje “pokoravanja severa”.

“Ta Vlada, iako je za svoj deklamovani prioritet pre četiri godine imala ekonoski razvoj, obracun sa korupcijom, socijalnu pravdu, na tim poljima nije postigla značajne rezultate, pa će prikrivanje tih neuspeha populističkom kampanjom na severu Kosova verovatno ostati politika Kurtija”, pojašnjava Marinković.

Nažalost, dodaje naš sagovornik, u etnički ostrašćenom društvu kakvo je Kosovo, takva politika će najverovatnije biti uspešna i dati rezultate.

Na pitanje kako će se kosovska opozicija odnositi prema temi srpske zajednice na Kosovu, Marinković kaže da kritika opozicije prema delovanju Kurtija nikada nije bila usmerena ka rezultatima koje postiže na severu već na način na koji to radi.

“Prema opoziciji, isti ili slični ciljevi bi se mogli postići uz saradnju sa međunarodnom zajednicom i bez rizika koji konfrontacija sa vodećim zapadnim diplomatijama nosi po Kosovo”, pojašnjava Marinković i dodaje da se takva kritika sada može videti i unutar predstavnika vlasti jer se sve češće primećuje “urušavanje snažnog etno-nacionalističkog političkog saveza Kurti i Osmani”.

S obzirom da Kurti pokoravanjem severa dobija sve veću podršku, tvrdi naš sagovornik, opozicija postaje svesna da kritika odnosa prema Srbima nece doneti glasove.

Zbog toga, dodaje on, akcenat će verovatno staviti na pogoršanje odnosa sa SAD i Nemačkom i na one elemente Kurtijeve vladavine koje upravo on pokušava da prikrije poput izuzetno slabog ekonomskog rast, velikih migracija radne snage, neuspeha u obračunu sa korupcijom i kriminalom u vlasti…

Pokoravanje Severa: Šta Srbi mogu da očekuju od kampanje na kosovskim izborima? 2
Printsktin Altarnativna TV

Beograd će diktirati teme kampanje za Srbe

Govoreći o srpskim političarima i partijama na severu Kosova, Marinković najpre naglašava da “trenutno nema izjašnjavanja po pitanju učešća na izborima od strane Beograda ili njegovih eksponenata na Kosovu – Srpske Liste”.

“Ako pretpostavimo da su događaji zadnjih godinu dana pokazali koliko je bojkot izbornog procesa na Kosovu štetan po interese Srpske zajednice, onda izlazak ne bi trebao da dolazi u pitanje,” tvrdi Marinković i dodaje da će u tom slučaju glavna tema za srpsku zajednicu biti održavanje preostalih institucija na severu, pre svega obrazovnog i zdravstvenog sistema Republike Srbije.

On ističe da je to pre svega egzistencijalno pitanje za srpsku zajednicu, ali i da je istovremeno blisko vezano za trenutnu vladajuću stranku u Beogradu.

“To govorim zato što će verovatno taj uticaj koji Beograd ima na egsizenticjalna pitanja u mnogome opredilit birače da glasaju za one opcije koje uzivaju njegovu podrsku”, pojašnjava sagovornik Danasa.

Zbog toga, dodaje on, nećemo videti pluralizam politika i ideja već koncetrisanje birača oko opcija koje će delovati harmonizovano sa Beogradom i vapaj za kakvom takvom stabilnošću.

“U tom smislu, Beograd će biti taj koji diktira teme i ne sumnjam da će one imati snažan patriotsko-populistički prizvuk”, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari