Pokrenuta onlajn peticija sa namerom da Srbija podnese tužbu protiv Crne Gore

Ostavite komentar


  1. Nažalost Srbija nije umešač u slučaju. tj. nema pravnu legitimaciju… Možete da tresete kavez i dalje…

  2. E bas me zanima tumacenje po kom osnovu bi drzava Srbija mogla da pokrene tuzbu ikome i u cije ime? U Crnoj Gori drzavljanima Srbije koji tamo imaju nekretnine i neki zive, ne fali ni dlaka sa glave. Oni sto se izjasnjavaju kao Srbi nisu tamo dosli iz Srbije, niti imaju rodne veze sa Srbijom u svojim korenima. Zamislite da Meksiko tuzi SAD zbog statusa Meksinaca ili Indija Englesku zbog polozaja Indusa. A crnogorski Srbi nisu emigranti iz Srbije. Kako dakle svet da razume sta se mi petljamo? Nece ni da pokusa da razume jer savrseno zna o cemu je rec. Treba nam izlaz na more i nemo’da se lazemo.

      1. Crni nikola, ti si još gori. Nema Srbija nikakvu osnovu da tuži Crnu goru. To pravo imaju samo Srbi u Crnoj Gori, a i oni će moći da okače tužbu mačku o rep. Srbima u Crnoj Gori nisu kršena nikakva prava oko veroispovedi, jedina razlika će biti da se crkva neće više zvati Srpska pravoslavna crkva, nego Crnogorska pravoslavna crkva.
        Uostalom, zar nije i sam Isus rekao da se ne malikuje i ne podižu hramovi. Za pravog vernika nije potreban objekat, a još manje pop.

        1. pa gosn „pravniče“ valjda država štiti i orgaznizacije a ne samo fizička lica ako su ugroženi u inostranstvu ?

          1. Koje organizacije, SPC? Pa jeli crkva vlasnistvo drzave? Hajde da si rekao da SPC tuzi, samo sta tuzi? U tom zakonu lepo pise da zasta god ima dokaz da je tvoje, ostaje tvoje. A zasto bi se SPC sekirala ako moze da dokaze, nego ocigledno ne moze? Kao sto zna da i na sudu u Strazburu nema sta da trazi za ono zasta nema dokaz. I na kraju, obice se ovo nama o glavu. Njujork tajms pise o ovim dogadjajima i kaze da je CG imala svoju crkvu do 1918. godine i dodaje da se u Srbiji vratila retorika iz devedesetih godina. Sad ce Crnu Goru ekspresno u EU a mi ostajemo da se ovde pravimo vazni kako smo sila i kako nas se svi plase.

          2. Ne znam na koju organizaciju misliš. SPC ne želi da se registruje u Crnoj Gori. Ona „posluje“ na crno. Nije prijavljena. Nema matični broj. Država joj „gleda kroz prste“, pa dozvoljava da banka otvori račun na nepostojeće pravno lice. SPC postoji u CG isto kao i TANJUG u Srbiji. Zamislite da se TANJUG žali Strazburu. Šta bi te sudije pomislile?

          3. ajde oduzmite nekoj stranoj privatnoj kompaniji imovinu pa ćete videti kako se brane interesi svoje zemlje. a mi ne branimo imovinu SPC u inostranstvu.

  3. Popovi se otimaju za imovinu, vlast i pare ! Tupavo stado, nepismeno, ništa ne zna i ne razume!!!

    1. Srbija može da podnese tužbu u slučaju da Crna Gora pokuša da oduzme imovinu SPC, jer je sedište te verske organizacije u Beogradu. Srbija ima obavezu da štiti svoje građane, kompanije i organizacije u inostranstvu. Pravo svojine mora da se poštuje i otimačina se ne može ozakoniti, osim u nedemokratskim državama. Dobar deo manastira i crkava su nezavisni pravni subjekti, ali su svi oni su pod okriljem SPC, iako na papiru ona nije njihov vlasnik. Svaki pravnik to može da dokaže. A tužbu zbog kršenja ljudskih( verskih) prava, koja ovaj zakon najavljuje, treba da podnesu oni koji su ugroženi, dakle pravoslavni vernici u C. G.

  4. Gupot, neka pokrene SPC ili neka narod u CG skuplja potpise i traži referendum o ustavnosti donetog Zakona

  5. Zakon je odobren od Venecijanske komisije Saveta Evrope, što znači od Evropske unije. Tačka.

  6. Dabogda svi oni, koji su ovo smislili i usvojili, dožive ono što ih sleduje za ovaj „đavolji“ zakon!
    Srpkinja čiji su roditelji iz Vasojevića

  7. Sme li koji od vas, kad ima tužbu na drugog, ići na sud nepravednima, a ne svetima?

    Ne znate li da će sveti suditi svetu? Kad ćete dakle vi svetu suditi niste li vredni suditi manjim stvarima?(P.K.6.1-2)

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.