Pokret Bravo: Kružni tok na Bulevaru cara Lazara nije gorući saobraćajni problem u Novom Sadu 1Foto: Grad Novi Sad

Građanski pokret „Bravo!“ pita nadležne da li je izgradnja „turbo“ kružnog toka trenutno najneophodnija investicija, s obzirom da postoje ozbiljniji saobraćajni problemi u Novom Sadu i da li je smisleno i realno podići spomenik visok 10 metara na kružnom toku.

Kako smatraju, raskrsnica na uglu Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice i ranije bila prohodna i te je daleko od glavnog saobraćajnog problema u gradu.

Gorući problemi su kako nastavljaju, pre svega, gužve na raskrsnici kod Futoške pijace, pravljenje parking mesta tamo gde su najpotrebnija, kao i obnova voznog parka GSP-a.

„Za izgradnju kružnog toka izdvojeno 336 miliona dinara, a pitanje je koliko će još miliona biti izdvojeno za planirani spomenik Nikoli Tesli, u visini od 10 metara. Među izvođačima radova se nalaze već dobro poznati ‘Mon Top pro’ i ‘Energotehnika-Južna Bačka’, bez kojih izgleda nijedan tender za javne radove ne može da prođe. Naime, radovi na ovoj raskrsnici bi trebalo da traju devet meseci, ali ako samo pogledamo primer Partizanske ulice i radova koji su od najavljenih pet meseci završeni za devet, sa pravom se pribojavamo da bi ovi radovi mogli dosta duže da potraju i da naprave još veću gužvu u saobraćaju“, kažu iz ovog pokreta.

Podsećaju i da je prema idejnom rešenju 2017. godine u kružnom toku planirano da u sredini bude fontana.

„Umesto toga, prema predlogu bivšeg gradonačelnika Miloša Vučevića, u sredini će biti spomenik Nikoli Tesli. Još je ranije Vučević sam istakao da su stručnjaci i urbanisti ukazali na očigledan problem spomenika na tom mestu i da je ovo loša ideja zbog preglednosti saobraćaja, pa se sada postavlja pitanje šta se tačno promenilo da je spomenik sada postao neophodan i ostvariv“, nastavljaju.

Danas je počela izgradnja kružnog toka na uglu Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari