Dveri: Hitno raspustiti sastav Bošnjačkog nacionalnog veća 1

Srpski pokret Dveri smatra da Bošnjačko nacionalno veće (BNV) zloupotrebljava svoju funkciju i krši Ustav Srbije, te stoga traži da se trenutni sastav veća hitno raspusti.

„Finansira se iz budžeta građana Srbije, a svojim aktivnostima podriva Ustav Srbije i narušava bezbednost građana u Raškoj oblasti i teritorijalni integritet Srbije, te s toga tražimo da se trenutni sastav ovog veća hitno raspusti. Ponavljamo da ovde nije problem u jednoj nacionalnoj manjini, već u njihovim trenutnim predstavnicima koji svojim ponašanjem i izjavama podjednako nanose štetu i Srbima i Bošnjacima koji žive u Srbiji“, ističe se u saopštenju Dveri.

A kao neke od primera provokacija BNV prema državi Srbiji navode: zahtev da se Raškoj oblasti oduzme njen hiljadugodišnji naziv, traženje autonomije „Sandžaka“, najava navodnih kvazi referenduma, obeležavanja „Dana samoopredeljenja“, pretnje plavim šlemovima, marširanje uniformisanih lica sa grbom „Sandžaka“, zahtev za „konstitutivnošću države Sandžak“, postavljanje table zloglasnom nacisti Aćif-efendiji, izjave Sulejmana Ugljanina da je Srbija fašistička tvorevina, koju treba demokratizovati i po cenu dovođenja NATO-a, kao i ostale očigledno dobro pripremljene i koordinisane aktivnosti, koje traju nekoliko poslednjih godina, i to bez ikakvih konkretnih reakcija zvaničnih državnih organa.

Dveri smatraju da su skandali BNV kulminirali su tzv. „diplomatskim“ pozivom predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejmana Ugljanina da u ime BNV u Novom Pazaru dočeka osvedočenog ratnog zločinca Bedžeta Pacolija. Dveri zahtevaju hitno ne samo oglašavanje, već konkretno reagovanje predsednika Vlade Ane Brnabić i ministra unutrašnjih poslova Stefanovića, kao i političkih predstavnika vlasti u gradovima i opštinama Raške oblasti, koji kako navode, ćutanjem odobravaju otvoreni separatizam.

„Ako Ugljaninu već ne odgovara da živi u Srbiji, Dveri mu ponovo poručuju da će mu rado kupiti avionsku kartu u jednom smeru“, zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari