Pokret građanske Subotice: Iduća godina biće još teža 1Foto: J. Patarčić/Danas (arhiva)

“Sve dok bude sistemske korupcije, što se tiče raspolaganja sa budžetskim parama, sve dok bude partijsko zapošljavanje na ovakvom nivou, sve dok bude ovakvog nepotizma, ovakve bahatosti i nestručnosti što se tiče nosilaca javnih fnkcija, tu nikakvog napretka ne može biti”, ocenio je Jene Maglai, član predsedništva Pokreta građanske Subotice (PGS), sumirajući 2022. godinu.

On je istakao da mu je žao zbog toga kakva je situacija u Subotici i da ne vidi neku realnu mogućnost da dođe do napretka u gradu.

Kako je obrazložio, PGS je još 2016. godine upozoravao građane sa skupštinskih govornica da se vuku pogrešni potezi i da se stvari koje su sistemske prirode ne menjaju, da je obećano da više neće biti partijskog zapošljavanja i da će biti suzbijanja korupcije, a da je danas situacija takva da se na većinu tendera “javlja samo jedan ponuđač”, a da je partijsko zapošljavanje “dostiglo neviđene razmere”.

“To je dovelo do toga da mi sada imamo grad koji evidentno nazaduje. Može tu da se priča šta god hoće, i gradonačelnik, i predsednik Skupštine, mi osećamo pored sebe šta se dešava. Građani osećaju da je sve teža ekonomska situacija, da im je sve teže obično preživljavanje, a ne da imaju neku prespektivu, nego da preživljavaju od meseca do meseca. Imamo situaciju da se ne smanjuje odlazak mladih ljudi, nego da kvalitetni mladi ljudi i dalje masovno napuštaju ovaj grada”, rekao je Maglai na konferenciji za medije.

On je dodao i da je usvojeni gradski budžet za 2023. godinu pokazatelj da “nema para za iole ozbiljnije investicije i da se pokrene iole ozbiljniji razvoj grada”, te da očekuje da će naredna godina biti još teža.

“Mislim da će, nažalost, 2023. godina biti još teža nego što je bila ova 2022. godina, a posebno će biti teška za naše sugrađane. Posebno za one ljude koji žive od penzije, za one ljude koji imaju niže plate, zato što neće prihodi moći ni izbliza da prate stopu inflacije i povećanje cena”, smatra Maglai.

Šef odborničke grupe PGS Miroslav Milojević je rekao da je ova odbronička grupa “stvarno opoziciona” u Skupštini grada, te da su i u 2022. godini ostali dosledni u zastupanju interesa građana Subotice i da nikakve kompromise po tom pitanju neće praviti ni u budućnosti.

Naveo je da ni on ne očekuje promene jer je, kako je objasnio, učinak i kapacitet lokalnih funkcionera “daleko ispod neophodnog za razvoj grada i prigradski naselja”.

“Džabe skupštinske sednice svakoga meseca kad nemate kvalitetnog pomaka u političkom razmišljanju, a taj kvalitetni pomak ide sa obrazovanjem pojedinca koji donose strateške odluke”, kazao je Milojević.

On je dodao i da uz dve, po njegovom mišljenju, “promašene investicije”, kao što su pozorište i akva parka, gradonačelnik najavljuje još jednu “promašenu investiciju”, a to je izgradnja hale sportova.

“Ovde ko god dođe na vlast ponaša se kao faraon da mora da ostavi neku Keopsovu piramidu iza sebe po čemu bi ga građani pamtili, a to je jako loše. Mi smatramo da treba ići korak po korak. Prvo završiti jedan projekat u potpunosti, staviti ga u funkciju i onda preći na druge projekte i baviti se sa onim što je stvarno interes grada, znači to je infrastuktura, putevi, vodovodna i kanalizaciona mreža”, smatra Milojević.

Milojević je naglasio i da se nada da će se građani osvestiti i da će na sledećim izborima glasati drugačije.

“Kada građani glasaju za ovakvu vlast, kao što mi imamo u Subotici, i kad ta vlast te iste građane na izvestan način opljačka i devastira i ne pruži im sve ono što im je obećavala, ti građani nisu žrtve te vlasti. Oni su saučesnici u toj vlasti i toga jednostavno moramo da budemo svesni. Građanima bi trebalo da se probudi svest da su oni direktni koji odlučuju glasanjem za te političke stranke, kasnije za njihove odluke koje idu na štetu građana Subotice”, rekao je Milojević.

Uprkos svemu navedenom, iz PGS-a poručuju da su optimisti i da će sledeće godine raditi na strukturnom jačanju svoje organizacije, kao i da su u toku ove godine izradili Program, odnosno plan aktivnosti Pokreta kako bi se pripremili za naredne lokalne izbore.

Dodaju da njihov cilj nije toliko promena vlasti, već sistemske promene od lokalnog do republičkog nivoa.

“Nećemo ostati dužni i nećemo se libiti da kažemo sve ono što ne valja i sve ono što nije po meri građana, odnosno stanovnika Subotice i istovremeno ćemo nastojati da već dobre odnose sa delom neparlamentarne opozicije izgradimo još više, jer jedino nam preostaje ukrupljavanje na zajedničkim ciljevima, odnosno pitanjima koja se tiču svih nas”, poručio je Ljuben Hristov, predsednik PGS-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari