"Pokret 'Kopaćemo' liči na naprednjačku Srpsku desnicu, a kampanja im nije ni za pogrebno preduzeće" 1ilustracija foto: F.S./ATAImages

Pokret Kopaćemo” podseća na ulogu koju su za vlast igrali radikali, Srpska desnica, razne marginalne grupe, kao i anonimni portali i stranice na društvenim mrežama sa zadatkom da se sukobljavaju i provociraju opoziciju i tako je slabe.

Vlast pokušava da pokaže da su grupe koje podržavaju iskopavanje litijuma u Srbiji i koje su protiv ravnopravne, otud pojava ovakvih ‘udruženja’. Ipak, takva kampanja bi bila lođa i za pogrebno preduzeće, a kamoli za stvar za koju imate cilj da promenite javno mnjenje, kažu sagovornici Danasa komentarišući novoosnovan “pokret Kopaćemo” koji okuplja sve “one koji veruju u zdravu, jaku i bogatu Srbiju, a sa ciljem da se bori protiv dezinformacija i podrži otvaranje rudnika jadarita” kompanije Rio Tinto u dolini Jadra.

Prema za sada poznatim informacijama, zasad ovaj samozvani pokret anonimnih ljudi deluje na samo na sajtu.

Posle fantomskih izbornih lista i poplave vladinih nevladinih organizacija, čini se da su naprednjaci, verovatno zbog važnosti teme, sada pribegli i plasiranja u javnost “nezavisnih građanskih pokreta koji se zalažu za otvaranje rudnika jadarita kao „ključnog projekta od nacionalnog značaja“.

SNS kao i uvek uzima sve i koristi svaki kanal komunikacije, pa “ogradi koalicije” oko teme ili politike, te se ovom metodom služi kako bi pokazao da veliki broj “organizacija” prenosi istu poruku a ne smao naprednjaci.

Aleksandar Ivković, istraživač Centra savremene politike, navodi da je, iako i dalje nemamo dovoljno informacija o ovom pokretu i njegovom budućem delovanju, teško zamisliti da je organizovan bez koordinacije sa SNS. Doda je da se to vidi i iz toga što su joj, na društvenoj mreži Iks, članovi vladajuće stranke faktički dali podršku.

"Pokret 'Kopaćemo' liči na naprednjačku Srpsku desnicu, a kampanja im nije ni za pogrebno preduzeće" 2
foto FoNet Aleksandar Barda

– Zanimljivo je da je osnivanje organizacije najavljeno istog dana kada je održan sastanak predstavnika vlasti i naučne zajednice. Moguće je da ovo ilustruje dve komplementarne strategije vlasti. Sa jedne strane, pokušaće da pridobije poverenje javnosti, uključujući i sopstvenih birača, kroz dijalog sa naučnicima. Sa druge, pokret „Kopaćemo“ služiće da odvlači pažnju protivnicima iskopavanja litijuma sukobljavajući se sa njima, praveći performanse i slično. Dok vlast bude radila na širenju podrške iskopavanju litijuma, deo energije protivnika biće potrošen u sukobu sa pokretom „Kopaćemo“ i, možda, sličnim pojavama – objašnjava Ivković za Danas.

Dodaje da je sve i dalje na nivou spekulacije, jer tek treba da se vidi kako će pokret delovati.

– Ali čini mi se da zauzima čvrsto pro-rudarski stav koji je dizajniran za sukobe. Za sada me podseća na ulogu koju su za vlast igrali radikali, Srpska desnica, razne marginalne grupe, kao i anonimni portali i stranice na društvenim mrežama. Njihov zadatak je bio da se sukobljavaju i provociraju opoziciju i tako je slabe – podseća Ivković.

Da je metodologija SNS promenjena, primećuje za Danas Branimir Kuzmanović, predsednik Gradskog odbora DS, s iskustvom rada u mnogim kampanjama.

"Pokret 'Kopaćemo' liči na naprednjačku Srpsku desnicu, a kampanja im nije ni za pogrebno preduzeće" 3
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/MO)

– Prva pozicija SNS je bila ‘sve je ok, kopaćemo’, i mnogi SNS glasnogovornici su samo tako nastupali u javnosti. Nakon masovnih protesta je ublažena u ‘nakon stručne rasprave, donosimo odluku’. Da bi napravili sliku da je odnos prema rudniku litijuma blizu 50-50 odsto. Pokušavaju na razne načine da pokažu da su grupe ravnopravne, otud pojava ovakvih ‘udruženja’ – objašnjava on.

Kako dodaje, stručna rasprava nije moguća u društvu laži kakvo je stvorio SNS u Srbiji i samo odlaskom SNS sa vlasti svi stručnjaci bi bez pretnji vlasti mogli da iskažu svoj stav.

"Pokret 'Kopaćemo' liči na naprednjačku Srpsku desnicu, a kampanja im nije ni za pogrebno preduzeće" 4
Foto: FoNet/Božana Pavlica

Dok, politikolog Boban Stojanović smatra da kampanja pod imenom “Kopaćemo” nema nikakvih izgleda da uspe.

– Loša bi bila takva kampanja i za pogrebno preduzeće, a kamoli za stvar za koju imate cilj da promenite javno mnjenje koje na pitanje rudarenja reaguje emotivno, uznemireno, pa i uplašeno. Tako da jako loša kampanja, ko god da stoji iza nje – procenjuje on.

Branimir Kuzmanović, predsednik Gradskog odbora DS, s iskustvom rada u mnogim kampanjama u zemlji inostranstvu, za Danas primećuje da je metodologija SNS promenjena.

– Prva pozicija SNS je bila ‘sve je ok, kopaćemo’, i mnogi SNS glasnogovornici su samo tako nastupali u javnosti. Nakon masovnih protesta je ublažena u ‘nakon stručne rasprave, donosimo odluku’. Da bi napravili sliku da je odnos prema rudniku litijuma blizu 50-50 odsto. Pokušavaju na razne načine da pokažu da su grupe ravnopravne, otud pojava ovakvih ‘udruženja’ – objašnjava on.

Kako dodaje, stručna rasprava nije moguća u društvu laži kakvo je stvorio SNS u Srbiji i samo odlaskom SNS sa vlasti svi stručnjaci bi bez pretnji vlasti mogli da iskažu svoj stav.

Podsetimo na primer korišćenja ove metode iz bliže prošlosti, koji nije potekao iz redova naprednjaka, a to je grupa mladih okupljenja u “Drugi krug”.

Njihovi plakati su se pojavili tokom presedničke kampanje 2017. Ispostavilo se da su bili bliski predsedničkom kandidatu Vuku Jeremiću, koji je, između ostalog, svoju kampanju gradio na nesumnjivom ulasku u drugi krug izbora.

„Drugi krug nije organizacija, niti predstavljamo i jednu kampanju. Ideja o našem okupljanju nastala je kao želja da se naši vršnjaci probude i zainteresuju da se suprotstave medijskom mraku i cenzuri, koja stvara utisak da je sve unapred određeno i da ovde nema budućnosti. Mi volimo svoju zemlju i ne želimo da budemo primorani da nakon školovanja iz nje odlazimo i zato verujemo da od nas može mnogo da zavisi. Ako izađemo i glasamo, biće drugog kruga, a onda će kandidati morati da kažu šta konkretno planiraju da urade sa nama. Način na koji se organizujemo i obaveštavamo mlade je trenutno jedini mogući kako bi se čuo naš glas i zato vam veoma hvala što ste kao retko ugledna novina obratili pažnju na naše aktivnosti. Za drugi krug zato što moj život i moja mladost nemaju drugi krug!“, poručili su tada za Danas iz Drugog kruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari