Otadžbina: Prebijanje Subotića samo vrh ledenog brega torture koju doživljavaju Srbi na severu Kosova 1Foto: Printscreen KoSSev

„Nasilje i prebijanje Miloša Subotića od strane albanske КPS policije u Кosovskoj Mitrovici je samo vrh ledenog brega torture koje doživljavaju Srbi u ovom gradu. Miloš Subotić je inače pravnik u rektoratu Univerziteta u Prištini sa sedištem u Кosovskoj Mitrovici zadužen za međunarodnu saradnju. Radi se o ozbiljnom porodičnom čoveku prema kome je kosovska policija primenila brutalnu silu u prisustvu njegove supruge,“ saopštio je Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“.

Još se jedna politička organizacija pridružila reakcijama na incident koji se dogodio u noći petak na subotu. Mitrovičanin Miloš Subotić priveden je u Severnoj Mitrovici nakon što je pomerio kese sa javne površine kod novootvorene prodavnice na šetalištu, kako bi prošao tim putem. Tvrdi da je odveden u prostoriju bez kamera, gde su ga navodno tukli policijski službenici sa prekrivenim brojevima značke. Kosovska policija, s druge strane, negira optužbe, tvrdeći da je Subotić izazvao vandalizam, vređao policajce i odbio da posluša naređenja.

Reakcije su stigle od pet vodećih organizacija civilnog društva sa Severa Kosova, koje su osudile „bespravno privođenje i prebijanje“ Subotića. Najavile su prekid saradnje s EULEX-om dok se ne reši slučaj i pozvale Ombudsmana da pokrene istragu. Zamenik Ombudsmana istakao je potrebu za zaustavljanjem nehumanog postupanja i neprimerene upotrebe sile.

Reagovale su Srpska lista i Kancelarija za Kosovo i Metohiju. „Prekomerna upotreba sile i policijska tortura odavno su svakodnevica na severu Kosova i Metohije“, naveli su.

Opozicioni „Narodni pokret Otadžbina“ je u svom saopštenju istakao brojne ozbiljne probleme sa kojima se suočavaju Srbi na Kosovu, naglašavajući da su u pitanju nasilje i tortura kako bi se Srbi istisnuli sa Kosova.

Saopštenje podseća na to da se ovakvi incidenti ne dešavaju samo u Mitrovici, već i u drugim delovima na Severu Kosova. Tako su spomenuli slučajeve navodnog nasilja nad V.S. iz Zubinog Potoka, kao i M.J., koji je, prema njihovim navodima, zadobio teške povrede.

Ovi događaji dodatno oslikavaju napetosti i nesigurnosti s kojima se Srbi suočavaju u regionu, ukazuje ovaj pokret.

U saopštenju se kritikuje i Srpska lista, koja, iako je osudila nasilje koje je Kosovska policija navodno izvršila nad Subotićem, nije preduzela konkretne korake za zaštitu srpskog stanovništva. Prigovor na njihovu pasivnost naglašava se kroz nedostatak javnih protesta i organizovanih okupljanja.

„Zanimljivo je da je napad na Miloša Subotića osudila i Srpska lista koja izuzev jalovih saopštenja, ništa ne čini da svoj narod zaštiti a drži patronat u predstavljanju Srba. Nema protesta, nema organizovanog okupljanja. Čak i ako se neki protest i desi, on više liči na parastos, nego na narodni otpor“.

Pored toga, ukazuje se na političku situaciju u kojoj su na vlasti predstavnici Bošnjaka, kao što su, kako to navodi Otadžbina, gradonačelnik Severne Mitrovice Erdan Atić i predsednik SO Severna Mitrovica, koji se smatraju odgovornima, prema stavu Otadžbine, da sprovode u delo „zlikovačke namere vlade Aljbina Кurtija“. Saopštenje podseća na istorijske tenzije između Srba i Bošnjaka, naglašavajući da su Bošnjaci nekada tražili zaštitu od Srba u Mitrovici, za razliku od današnje situacije koju su opisali kao suprotnu.

„Čudno je obraćanje tzv. gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića koji opravdava brutalne akcije nad srpskim stanovništvom, kao i mere represije koje vlada Aljbina Кurtija čini nad Srbima“.

Narodni pokret „Otadžbina“ takođe izražava zabrinutost zbog indiferentnosti međunarodne zajednice, posebno zemalja Kvinte, koje su, prema njihovim rečima, zatvorile oči pred nasiljem. Iznose optužbe o podršci koju navodno pruža Nemačka, povezujući aktuelne događaje sa sličnim nasiljem iz 2004. godine.

Saopštenje takođe kritikuje vlasti u Beogradu, konkretno predsednika Aleksandra Vučića, koji je, prema njihovim navodima, svojim odlukama doprineo pogoršanju situacije. Spominje se da je Vučić taj koji je navodno naložio srpskim policajcima da predaju oružje, čime su se otvorile mogućnosti za dalju eskalaciju nasilja i pretnji prema Srbima na Kosovu.

„Ono što je nažalost i najbolnija tačka situacije u kojoj se Srbi nalaze jeste sadašnja vlast u Beogradu na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Upravo je on kako sam priznaje zbog navodnog formiranja ZSO naredio Srbima pripadnicima КPS policije da vrate duge i kratke cevi i da napuste svoja radna mesta. Tačno 780 Srba po izjavi Aleksandra Vučića je to učinilo. Na taj način i od tada počinju nevolje Srba jer je omogućena apsolutna ekspanzija separatističkih vlasti na sever Кosova i Metohije i enormno povećano nasilje nad Srbima“.

Na kraju, naglašava se potreba za ozbiljnijom zaštitom Srba na Kosovu, kao i poziv na odgovornost vlasti da preduzmu konkretne mere, uključujući procesuiranje svih koji se upuste u nasilje, bilo da su to privatna lica ili institucije samoproklamovane Republike Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari