Pokret 'Otadžbina': Pokušaj blokade administrativnih prelaza ka Kosovu jalov i neuspešan 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ ocenio je danas da je pokušaj blokade administrativnih prelaza ka Kosovu „neuspešan i jalov“ i dodao da je ta akcija organizovana u dogovoru sa vlastima u Beogradu i da ima „politički rukopis“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Zahtevi koji su izneseni su sasvim opravdani, ali za realizaciju i ispunjenje tih zahteva potrebna je odvažnost, muškost i delovanje bez političkih kalkulacija. Sve to nedostaje predsedniku Srbije. Dovoljno je bilo da se Priština samo zakašlje, a zemlje Kvinte popreko pogledaju predsednika Srbije pa da se odmah prestane sa blokadom. Klasična trgovina Aleksandra Vučića sa južnom srpskom pokrajinom odrađena kao i mnogo puta do sad“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su blokade pokazale da su „separatisti u Prištini jako ranjivi na zatvaranje puteva koje od Kosova i Metohije vode put centralne Srbije, a onda dalje prema Evropi“.

„Ono što još boli i na šta su ranjivi ministri u vladi samoproglašene republike Kosovo jeste eventualna zabrana robe koja kroz centralnu Srbiju ide put južne srpske pokrajine. Kakvo licemerje. Ne dozvoljavaju da roba iz ostatka Srbije dođe na Kosovo i Metohiju, a vole da kroz ostatak Srbije roba iz svih delova Evrope stigne u južnu srpsku pokrajinu. Čak ni srpski školski udžbenici, a ni štampa ne može da se unese na prostor Kosova i Metohije za đake i studente“, naveo je pokret „Otadžbina“.

Iz tog pokreta tvrde da Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju podršku svoje države, crkve, i da su prepušteni sami sebi.

„Srbija i srpski narod u svojoj istoriji od Aleksandra Vučića većeg izdajnika nisu imali. Cena njegovog opstanka na vlasti je teritorija, prezicno 17 odsto onoga što čini državu Srbiju“, saopšteno je.

Kosovska policija je 30. avgusta zauzela prostorije u kojima su se nalazili privremeni opštinski organi Srbije na severu Kosova i to je bio razlog za najavu blokade administrativnih prelaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari