Pokret za odbranu KiM: Zašto ćuti Crkva iako je Vučić priznao secesiju? 1Foto: Shutterstock/Golden Brown

Pokret za odbranu Kosova i Metohije saopštio je danas da je predsednik države Aleksandar Vučić priznao secesiju Kosova i pozvao Srpsku pravoslavnu crkvu da se o tome izjasni.

Pokret konstatuje da je Vučić to uradio „suprotno Ustavu Srbije, rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) 1244, ignorišući plebiscitarni, mnogo puta na razne načine izraženi i potvrđeni stav srpskog naroda i građana Srbije, prenebregavajući rusku i kinesku podršku u UN“.

„Slobodni smo da podsetimo našu voljenu majku Crkvu da nedelovanje ili neoprostivo pasivan stav prema najvećem zapamćenom unutrašnjem zločinstvu protiv države Srbije, koje ovih dana dovršava Vučić, može imati nesagledive istorijske posledice. One bi bile sveobuhvatne i po naš verni narod – ne samo na Кosovu i Metohiji – i po obraz Srpske pravoslavne crkve i njen ugled koji ona među Srbima, ali i u pravoslavnoj Vaseljeni, s pravom uživa još od dana Svetog Save“, naveo je Pokret.

Kako je navedeno, „iako je na posebnoj sednici Narodne skupštine Srbije ponavljao da ništa nije potpisao niti parafirao, predsednik Srbije je nastavio da se ponaša u skladu s usmenim pristankom koji je, bez odobrenja bilo kojeg nadležnog srpskog organa vlasti, na Jovanjdan dao zapadnjačkoj petorci, čime formalno obavezuje Srbiju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari