POKS Kragujevac: Protest protiv litijuma „uneo nemir” u kragujevačke „naprednjake” 1Foto: Z. S. M.

 

Građanski protest Kragujevčana protiv iskopavanja litijuma „podigao je borbenu gotovost” lokalne vlasti, koja je na razne načine pokušala da građane odvrati od protesta, međutim u tim pokušajima doživeli su debakl, ocenjuju iz kragujevačkog POKS-a sinoćnji skup u Kragujevcu na kome je bilo 3.500 Kragujevčana.

Po njihovom mišljenju ništa nije moglo da spreči nezadovoljan narod da dođe na protest u velikom broju, bez obzira što je vreme godišnjih odmora.

– Imali smo priliku da vidimo gostovanje gradonačelnika na RTK koji nas ubeđuje da se litijum neće kopati u okolini Kragujevca kao i da protesti imaju političku pozadinu da opozicija dođe na vlast. Izgleda da su Knić i Rekovac, gde je predviđeno kopanje, ipak neka mesta u Vojvodini a ne okolina Kragujevca, kaže Milan Tanović, šef odborničke grupe POKS i Zajedno za Šumadiju u kragujevačkom parlamentu.

Građanski protesti protiv litijuma, podseća on, imaju za cilj isključivo da zaštite svoju zemlju, životnu sredinu, vodu, vazduh, zemlju.

– Zatim, iznenada se zakazuje koncert Slobodana Trkulje i Balkanopolisa, kao pokušaj da se narod odvrati od protesta i da se medijski skrene tema sa istog. Prvobitno je koncert zakazan za 21 sat na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, da bi neko naprasno odlučio da koncert ipak pomeri za 20, pa za 19 sati, kada se održao protest protiv litijuma. Na kraju se termin koncerta pomerio i treći put za 18:30 časova. Što bi mladi rekli „smehoteka”, navodi Tanović u svom obraćanju javnosti i medjima.

Dan pred protest u „Novostima” izlazi tekst kako je vođa protesta „Kragujevački Bajden”, kao jeftin pokušaj da se građanski protest politizuje i da se na taj način odvrate apolitični sugrađani da dođu na protest, napominje on.

– I za kraj, nakon protesta oglašava se narodni poslanik Miroslav Petrašinović, koji je „uspeo da prebroji” ljude koji su došli na protest i tokom brojanja da prepozna u toj masi ko je iz Kragujevca a ko ne. Neverovatna veština protekla iz AV škole, zaključuje Tanović.

Iz svega navedenog, po njegovim rečima, može se zaključiti da je velika panika u redovima naprednjaka.

– A tek je počelo, zaključuje Tanović.

Da podsetimo, kao što je Danas već pisao, sinoć je u Kragujevcu na platou kod Robne kuće održan protest protiv litijuma „Poziv na odziv” na kome se okupilo 3.500 Kragujevčana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari