POKS o filmu "Heroji Halijarda": Prikazan samo insert koji obrađuje očiglednu istorijsku činjenicu 1foto FoNet Zoran Mrđa

Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) osudio je danas „pokušaj politizacije“ filma „Heroji Halijarda“ na Sarajevo film festivalu.

U saopštenju se ističe da je prikazan samo insert filma koji obrađuje „očiglednu istorijsku činjenicu“ da je Jugoslovenska vojska u otadžbini zaslužna za spasavanje više od 500 američkih i britanskih pilota u operaciji Halijard 1944. godine.

Navodi se da je pored toga „film proteran i anatemisan kao nepoželjan od strane organizatora“ Sarajevo film festivala.

„Reakcija političke elite u Sarajevu, poput gradonačelnice koja je zahtevala smenu onoga ko je odobrio puštanje inserta i njeno priznanje da nije pogledala film, niti njegov insert, podseća na vreme komunističkog totalitarizma, kada je zabranjivano sve ono što se proceni od strane partijskih komesara da nije ideološki podobno“, navodi u saopštenju POKS.

Predsednik POKS i unuk Dragoljuba Draže Mihailovića, Vojislav Mihailović istakao je da su se decenijama širile laži o njegovom dedi da je bio saradnik okupatora, ali da odlikovanja država saveznika, pre svega američkog predsednika Harija Trumana iz 1948. i francuskog predsednika Šarla De Gola iz 1943. godine, svedoče „o laži komunističke propagande“.

On je dodao da o tome da su se o njegovom dedi širile laži govori i to što potomci spasenih pilota godinama u znak zahvalnosti dolaze u selo Pranjani kod Gornjeg Milanovca, „gde je bio aerodrom sa koga su poletali njihovi preci nazad u slobodu“.

Mihailović je poručio da se istina neće sakriti „sve i da se zabrani prikazivanje filma bilo gde u svetu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari