POKS o filmu „Heroji Halijarda“: Prikazan samo insert koji obrađuje očiglednu istorijsku činjenicu

Ostavite komentar


  1. Spasavanje saveznickih avijaticara jeste istina ali je i istina da su partizani spasili preko 2000 pilota. Imali su 1943 godine 17 aerodroma za evakuaciju, a 1944 godine 36. Ali je to tema o kojoj se ne prica trenutno u Srbiji.

  2. G-dine Mihailoviću, istina nije sakrivena, ona je poznata, a Vi je mistifikujete i sakrivate (da ne kažem da lažete o njoj)! Ukratko, i ugrubo!
    1) „Operaciju Halijard“ je organizovala američka OSS (preteča CIA-e) sa pukovnikom Mekdauelom na čelu, a četnici su bili samo „izvođači radova“ (izgradnja improvizovanog arodroma u Pranjanima) – cilj operacije je bio pre svega evakuacija svezničkog osoblja iz raznih misija po Srbiji: evakuisano je 225 članova misija i 29 vazduhoplovaca, a u još dve kasnije operacije iz drugih mesta spašeno je 95 vazduhoplovaca;
    2) „Bezbednost“ operacije od Nemaca je, uz posredovanje Milana Aćimovića, pukovnik Mekdauel dogovorio na dva sastanka sa Dražom Mihailovićem i Nojbaherovim izaslanikom majorom Vermahta Šterkerom – Vermaht nije intervenisao, nije ometao „Operaciju Halijard“;
    3) De Gol je odlikovao Dražu na molbu prof. Slobodana Jovanovića, predsednika izbegličke vlade u Londonu, a Jovanović je i napisao obrazloženje za De Golovo odlikovanje;
    4) Trumanovo odlikovanje je nepostojeće – Truman jeste odlikovao Dražu, ali Senat na osnovu Matesonovog izveštaja o Dražinom ratnom ne/delu nije odlikovanje odobrio, pa je “predmet stavljen ad acta”! Valjda je i pučkoškolcu jasno da je i Trumanovo odlikovanje Draži i njegovo “oživljavanje” pre desetak godina iz političkih razloga – sve drugo su mistifikacije, mitologizacije, laži…!
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (09:45)
    Uočen duplirani komentar; čini se da ste to već rekli!« Nazad (14:18)
    Uočen duplirani komentar; čini se da ste to već rekli!« Nazad (19:05)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (19:17)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (09:37)

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.