POKS traži obustavu primene sporazuma o Kosovu dok se ne okončaju izbori 1foto FoNet Zoran Mrđa

Pokret obnove Кraljevine Srbije (POКS) zatražio je danas od Vlade Srbije i predsednika države da suspenduje dalju primenu francusko-nemačkog plana i Ohridskog sporazuma o njegovoj implementaciji do okončanja vanrednih republičkih izbora.

Iz ovog pokreta smatraju da je zahtev nemačkog ambasadora u Prištini, koji je juče zatražio hitnu i potpunu primenu francusko-nemačkog sporazuma, neprimeren i nerealan

„Narod će na predstojećim izborima dati poverenje ili strankama koje su za sprovođenje tih sporazuma i de fakto priznanje nezavisnosti tzv.’ Republike Кosovo’ ili onima koje su za njegovo poništavanje. Tek će nova Vlada Srbije imati legitimitet i pun kapacitet da odluči šta raditi sa sporazumima i kojim putem Srbija treba da ide“, izjavio je predsednik POКS Vojislav Mihailović.

On je dodao da poziv nemačkog ambasadora mora biti odbijen.

„Srbija će za par meseci imati izbore na kojima će narod reći treba li priznati pasoše, državne simbole i teritorijalni integritet tzv. ‘Republike Кosovo’ kako predvića sporazum koji je u februaru u Briselu prihvatio predsednik Srbije. Građani Srbije će na izborima reći prihvataju li da Pećka Patrijaršija, Gračanica i stotine svetinja više ne budu u Srbiji, već da se uredi njihov ‘status na Кosovu’ što predviđa Ohridski sporazum iz marta. Tek ako na vanrednim izborima dobije poverenje naroda za politiku gubitka Кosova zarad ulaska u EU, vlast će moći da ide u dalju primenu. Ukoliko to učini pre izbora, bez saglasnosti naroda, naći ćemo se na ivici sukoba i u najozbiljnijoj unutrašnjoj državnoj i političkoj krizi od Drugog svetskog rata“, zaključio je Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari