"Pokušaj etničkog čišćenja": Kancelarija za KiM o upadu Kosovske policije u institucije na severu 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, izjavio je danas da poslednje akcije kosovskih vlasti na severu Kosova i Metohije mogu imati ozbiljne posledice po odnose između Beograda i Prištine. Petković je ocenio da su upadi specijalnih snaga u više srpskih institucija na severu pokrajine deo plana za izazivanje sukoba i eskalaciju tenzija.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, akcije su izvedene u četiri opštine – Leposavić, Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok – i obuhvatile su, između ostalog, bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica i zgrade u kojima se nalaze prostorije PIO Fonda i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je upozorio da su ove institucije ključne za pružanje osnovnih javnih usluga srpskoj zajednici na severu Kosova, te da njihovo gašenje ugrožava opstanak Srba u tom delu pokrajine. Takođe, pozvao je međunarodnu zajednicu da reaguje i spreči dalju eskalaciju situacije.

Prema Petkovićevim rečima, ukoliko međunarodna zajednica ne preduzme mere, postoji rizik da postane saučesnik u etničkom čišćenju Srba na Kosovu i Metohiji.

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije upali su danas posle podne u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu – Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari