Različite ideološke boje, pa čak i odnos prema decentralicaciji i regionalnom ustrojstvu Srbije potencijalnih članica najavljene koalicije regionalih i lokalnih stranaka i pokreta koje se okupljaju oko G17 plus, neće biti problem za stvaranje nove unije, tvrde sagovornici Danasa. Zanimljivo je da liderima pojedinih učesnika buduće koalicije ne smetaju ni Zakon o regionalnom razvoju i projektovani statistički regioni iz „kuhinje“ inicijatora – Dinkićeve G17 plus i ministarstva kojem je on na čelu, iako su ovi predlozi često kritikovani kao nedovoljno usmereni na suštinsku decentralizaciju Srbije.

Naprotiv, kako kažu u budućim članicama, upravo je jedan od jakih razloga za formiranje unije rad na boljoj i celishodnijoj decentralizaciji, a regionalno pitanje bi se „u hodu“ rešilo na optimalan način. Sa druge strane, ove klice nesloge u novoj koaliciji analitičari smatraju nedovoljno zaraznim, barem na početku saradnje, jer je politički interes i broj potencijalnih glasača jači od svih razlika okupljenih partija i lokalnih lidera.

Na pitanje hoće li Dinkić uspeti da u novoj stranci pomiri različite težnje stranaka, Vladimir Goati, predsednik organizacije Transparentnost Srbija, kaže za Danas da je zaista reč o programski veoma raznolikim strankama i ljudima koje Dinkić pokušava da objedini.

– Dinkić ima neverovatnu energiju i sposobnost. Ne bih ga nikad lako otpisivao, ali pada u oči da stvaranje koalicije od raznorodnih elemenata nije aritmetička operacija. Tako nešto zahteva da postoji neka hemija, pa čak i alhemija, jer morate imati neke slične tačke. Organizacije i grupe koje se lako privuku, lako i napuštaju novu kombinaciju i novi obrazac. Nisam u stanju da dam nikakvu procenu opstanka takve stranke. U svakom slučaju, ovo je ozbiljan pokušaj da se napravi nova snaga u političkom sazvežđu Srbije i da se oformi značajna stranka, koja bi zahtevala poštovanje i terala demokrate i naprednjake da vode računa o svom ponašanju, navodi Goati.

Prema dosadašnjim informacijama, Dinkićev plan je da novoformirana stranka bude regionalno jaka i da ostane verna idejama evropskih naprednjaka na poziciji desno od centra. Platforma za pregovore sastoji se iz dve tačke, decentralizacije i administrativne regionalizacije Srbije. Najverovatnije rešenje biće takvo da će Dinkić biti na čelu nove stranke, dok će lideri lokalnih i regionalnih partija koje se ujedine sa G17 plus zauzeti ključna mesta u vrhu partije. Lider stranke G17 plus novoj političkoj organizaciji postavio je visoku lestvicu, jer smatra da bi na sledećim izborima ona mogla da dobije oko 550.000 glasova.

Kako za Danas kaže Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka, G17 plus je rešilo da kapitalizuje to što je poslednjih nekliko godina držalo ključna finansijska i razvojna ministarstva i što je na lokalnom nivou tražio uticajne i ugledne partnere s kojima je ulazio u lokalne parlamente i tamo konstituisao vlast.

– Ne verujem da će ubrzo biti formirana jedinstvena stranka. Iako imaju iskustvo u saradnji, ujedinjavanje u stranku neće ići brzo. Neko vreme će na delu biti čvršća koordinacija. Ako ostane na delu takva koordinacija stranaka i siguran predizborni blok, onda se u odnosima Dinkića i ostalih lidera ništa ne menja. Ukoliko jednog trenutka to bude značilo jedinstvenu strukturu, onda Dinkić kao lider više nije neprikosnoven, ističe Stojiljković.

U stranci Zajedno za Šumadiju, koja se već duže zalaže za koncept teritorijalne regionalizacije i političke decentralizacije Srbije koji podrazumeva da regioni imaju zakonodavnu i izvršnu vlast, a da državni parlament ima dva doma ili veća – veće građana i veće regiona, za naš list kažu da nemaju nikakvih problema sa Zakonom o ravnomernom regionalniom razvoju i sa takozvanim statističkim regionima u Srbiji. Oni smatraju da je to tek prvi korak na putu prema državi političkih regiona, za šta se oni zalažu.

Saša Milenić, potpredsednik Zajedno za Šumadiju kaže za Danas da je Zakon o regionalnom razvoju koji uvodi pojam statističkih regiona „ružno pače“ srpske decentralizacije, a da li će on da preraste u nešto bolje zavisi od političke volje i spremnosti da se Srbija zaista regionalizuje i decentralizuje.

– Zajedno za Šumadiju zalaže se za formiranje političkih regiona, koji bi imali upravni karakter i predstavljali srednji nivo vlasti, između lokalne samouprave i države, odnosno centralne vlasti. Međutim, neki teoretičari smatraju da takva regionalizacija nije moguća bez promene Ustava. Ako je zaista tako, revizija Ustava u toj oblasti je neophodna ukoliko želimo pravu regionalizaciju države, ističe Milenić.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota i čelnik Koalicije za Pirot izjavio je tim povodom za Danas da je ideja o stvaranju unije stranaka koju zagovara lider G17 plus Mlađan Dinkić dobra, a da li će njegova koalicija pristupiti ovom skupu partija zavisiće od odluka organa Koalicije. Povodom te inicijative Vasić je rekao za naš list da je na političkoj sceni Srbije na delu veliko pregrupisavanje. Na levom centru je dovoljno jasno sa DS, SPS i Ljajićevom SDP, a na desnom centru, gde bi po njegovom mišljenju trebalo da se pozicionira nova stranka postoji još praznina. Poznato je i njegovo zalaganje da nema decentralizacije Srbije bez decentralizacije stranaka’’.

– Sve stranke u Srbiji su izuzetno centralizovane. Veoma je dobra ideja da se decentralizuju partije, jer je to uslov da se sprovede i decentralizacija Republike. Dovoljno je pogledati rezultate lokalnih izbora gde se javljaju ti pokreti koji imaju izuzetnu podršku građana. To je signal i drugim strankama da moraju da sprovedu decentralizaciju i da opštinski odbori budu samostalniji. To u isto vreme znači i da opštine moraju da imaju veća finansijska ovlašćenja i da se prioriteti države određuju u saradnji sa regionima i opštinama, izjavio je Vasić za Danas.

On podržava i ideju o regionalizaciji Srbije, ali kada je reč o „statističkim regionima“ smatra da bi istočni i južni region trebalo spojti.

– Ne možemo da utičemo da budžet Srbije i planovi ministarstava budu više usmereni prema regionima, a da se istovremeno svako od nas bori samo za svoj region. Dovoljno je pogledati Zajedno za Šumadiju koji imaju dva poslanika u parlamentu i mnoge odluke u Skupštini zavise od njih. Pirotu koji nema nijednog poslanika, to zaista nedostaje. Dakle, zadržati autonomiju, a u isto vreme imati mogućnost da odlučuješ na republičkom nivou preko poslanika ili nekih ministarstava, jeste velika stvar za Pirot i nama je to potrebno, kaže Vladan Vasić.

 

Od Vukove uzdanice do lidera Šumadije

Veroljub Stevanović je političku karijeru započeo 1993. godine kao funkcioner i poslanik SPO. Početkom 1997. izabran je za predsednika Skupštine grada, i na toj funkciji ostao do 2000. kada je vlast preuzeo DOS. Na vlast se vratio četiri godine docnije, kao čelnik gradske koalicije. U okviru te organizacije delovao je i ogranak Srpskog demokratskog pokreta obnove (SDPO). Draškovićevi nekada bliski saradnici Veroljub Stevanović i Vojislav Mihajlović izabrani su za kopredsenike SDPO koji je trajao relativno kratko. Stevanović je i 2008. biran za gradonačelnika, a ujedno je i poslanik u republičkom parlamentu i član poslaničke grupe G17 plus. Pre toga, Stevanović i SDPO bili su deo narodnjačke koalacije Vojislava Koštinice i Velimira Ilića. Poznavaoci ga ne smatraju čovekom čvrstih ideoloških opredeljenja. Slovi za tehnomenadžera, koji rešava probleme „na terenu“, u stalnom kontaktu sa građanima. Takav način rada, koji se u delu javnosti ocenjuje i kao populistički, obezbedio mu je tri mandata na mestu čelnika Kragujevca. Z. R.

Vešto izbegavanje stranačkih boja

Predsednik opštine Pirot i lider Koalicije za Pirot Vladan Vasić (38) koja je na vlasti već drugi mandat u Pirotu, u sazivu opštinske skupštine 2000. godine bio je jedan od najmlađih odbornika DOS-a, ali se i tada kandidovao kao vanstranačka ličnost. Posle toga je bio član Socijaldemokratije Vuka Obradovića i to veoma kratko. Ta stranka je zajedno sa Narodnom strankom Pravda i nestranačkim ličnostima formirala Koaliciju za Pirot koja je pobedila na lokalnim izborima 2003. godine. Vladan Vasić je tada kao kandidat Koalicije za Pirot postao i predsednik opštine Pirot koga su građani neposredno birali. Na lokalnim izborma 2008. lista Koalicije za Pirot zajedno sa G17 plus i SPO je osvojila 26 od 56 mandata i potom sa socijalistima i demokratama formirala vlast, jer imaju 40 od 56 mandata, a Vasić je kao vanstranačka ličnost opet izabran za predsednika opštine. Vasić je dobijao nekoliko ponuda da se priključi nekim od stranaka, ali je on dosad odolevao takvim izazovima, mada je nesporno da politički gledano naginje „blagoj“ desnici.Z. P.

 

Rasprava o regionima kao „potka“ za kampanju

Plan čelnika G17 plus jeste taj da napravi svojevrsnu mrežu od regionalnih stranaka širom Srbije, a dogovore o saradnji već ima sa liderom koalicije Zajedno za Šumadiju Veroljubom Stevanovićem i liderom liste za Sandžak Sulejmanom Ugljaninom. Pored njih, Dinkić namerava da u uniju uvede gradonačelnika Zaječara i predsednika Pokreta za Krajinu Boška Ničića, gradonačelnika Pirota i vođu Koalicije za Pirot Vladana Vasića, kao i predsednika „Hemofarm koncerna“ i lidera pokreta „Vršac – evropska regija“ Miodraga Babića. Ovim okupljanjem nova koalicija cilja na glasove birača iz ovih regija i gradova, a buduću raspravu o statističkim regionima moći će da iskoristi kao dobru „potku“ za kampanju – onu koja se tiče omasovljavanja unije ili za eventualne predizborne aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari