Polemika Garvale-Švarc i Miščević na Bledu: "Nije evropska vrednost godinu dana imati zabranu ulaska srpske robe" 1Foto: Printskrin/Bled Strategic

Na panelu Bledskog strateškog foruma (BSF) između ostalih, učestvuju ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Donika Gervala-Švarc, rekla je da se „Kosovo ponovo suočava sa mogućnošću izbijanja rata od strane suseda“.

„Moramo dublje razgovarati ne samo o bilateralnim problemima već i o ponašanju nekih koje utiče na evropske integracije i mir na kontinentu“, kazala je ona.

Gervala-Švarc je dodala da, ukoliko reakcija EU na pretnje ostane ista kao sada „onda neke države sigurno neće postati članice bloka“.

„Kada naziv Foruma glasi ‘Evropa cela i slobodna’ da li se on odnosi i na Ukrajinu koja je napadnuta od strane susedne države? Da li EU reaguje kada od (predsednika Republike Srpske Milorada) Dodika čuje pretnje da će odvojiti Repubilku Srpsku?“, kazala je ona.

Na pitanje kako komentariše upozorenja međunarodnih partnera Kosovu da ne koordiniše odluke sa njima Gervala-Švarc je kazala da oni „idu mnogo dublje od dnevne politike“.

„Kosovo je američka i evropska uspešna priča. Mi ćemo nastaviti da otvaramo mostove jer oni služe za spajanje građana, a ne za razdvajanje. Borićemo se tamo gde vidimo ilegalne strukture i protiv kriminala. To što radimo nije provokacija, samo postojanje Kosova kao republike je provokacija za naše susede na severu“, odgovorila je ona.

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević na to je kazala da se način prezentovanja situacije na Kosovu kosi sa prostom logikom.

„Svesni smo važnosti konstruktivnog pristupanja dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Ali reći da Kosovo brine o pravima svih manjina, a da je odlučno da poteže jednostrane odluke, nije evropska vrednost“, rekla je ona.

„Nije evropska vrednost godinu dana imati zabranu ulaska srpske robe, blokiranje regionalne saradnje u CEFTA. Baš naprotiv, osnova EU je slobodna trgovina“, dodala je Miščević.

Još je rekla da neće uću u raspravu sa Gervalom-Švarc i dodala da kada je reč o ekonomskim pitanjima i o Planu rasta, Beograd ne pominje dijalog, već razmišlja u smeru zajedničkog privlačenja investitora.

„Mi radimo zajedno na Planu rasta i nikakvi bilateralni problemi ne bi smeli da stanu na put tome. Mi imamo problem da dobrobiti regionalne saradnje, ali i procesa evropskih integracija dovedemo do građana“, kazala je Miščević.

Godišnja konferencija Bledskog strateškog foruma, koja se tradicionalno održava na Bledu krajem avgusta ili početkom septembra, okuplja učesnike iz raznih oblasti radi razmene mišljenja i dolaska do ideja za prevazilaženje aktuelnih i budućih izazova.

Na Forumu ovogodišnjeg naziva „Svet paralelnih realnosti“ učestvovao je juče i premijer Srbije Miloš Vučević na Panelu lidera sa predsednicima vlada Slovenije, Hrvatske i Albanije, Robertom Golobom, Andrejem Plenkovićem i Edijem Ramom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari