Polemika o jeziku u skupštini

Ostavite komentar


  1. Dualno obrazovanje je korisno za privredu i oprobano poslednjih 50-tak godina uspesno u Nemackoj i Austriji. Jezik nije srpski nego srpskohrvatski jos iz XIX veka (Karadzic-Strossmayer-Kopitar) cime se Fehratovicu oduzimaju argumenti protiv srpskog naroda. Suludo je povezivati jezik sa nacijom i drzavom jer na sve strane imamo primere koji su navedeni u tekstu. Sirota decica tako zavrse osnovnu skolu na nekom dijalektu sto jos i nije strasno ali kad zavrse na madarskom ili albanskom pa hoce posle u gimnaziju ili na studije, mnogo im je teze ali vazno je da su masni politicari proterali svoje. Neka pozovu lingviste sa celog Balkana ali ne one ostrascene nego one cisto naucne, pa ce cuti surovu istinu. Nasi dijalekti odstupaju do 5 % i ne prate politicke granice a istocnofrizijski nemacki i svajcarski nemacki cak 50 % pa opet je nemacki samo jedan onako kako se govori u Hannoveru i zove se standardni (Hochdeutsch)! Nemaci pametni a mi kao i uvek glupi dozvoljavamo da nam polupismeni vladaju

  2. Srbija je zemlja svih ljudi koji zive u njoj i svi imaju pravo da koriste svoj jezik I pismo.

  3. Jezik je jedan ali ga svako zove svojim imenom, normalno jer pripada svima, ne samo Srbima

  4. Ne treba da se preskoci izjavaVladimira Djukanovica u Skupstini da (parafraziram) je bolje da deca budu jeftina (robovska) radna snaga, nego da nemaju posao.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.