Beograd, Valjevo – Policija intenzivno proverava finansijske knjige i ugovore firmi čiji su vlasnici Vidoje i Vladislav Vujićiz Valjeva, a prevashodno njihovu poslovnu saradnju sa firmom Impakt, čiji je vlasnik sin haškog optuženika Ratka Mladića Darko, saznaje Danas.

Policija sumnja, navodi izvor Danasa iz Akcionog tima, da su vlasnici fabrike PVC stolarije „Vujić“, pružali finansijsku i logističku podršku haškom beguncu upravo fiktivnim uplatama na račun firme Impakt, kojima je kasnije finansirano Mladićevo bekstvo i skrivanje. Kako navodi naš izvor, detaljno se proveravaju svi finansijski ugovori i transakcije između firmi Impakt i Vujić, a policija pokušava da utvrdi na koji je način taj novac dostavljan Mladiću i mreži njegovih pomagača.

Naš sagovorik ističe da je sumnju izazvalo to što je Darko Mladiću poslednje vreme „pojačao“ saradnju sa vlasnicima preduzeća Vujić, a da se tu nešto ipak dešava zaključeno je pre desetak dana nakon što su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) uočili određene nelogičnosti u finansijskim knjigama u firmi Vujić. Ukoliko policija bude pronašla dokaze da su braća Vujićučestvovala u skrivanju Mladića, tvrdi naš izvor, biće procesuirani kao pomagači u skrivanju haškog optuženika. Policija zasad nije privela nijednu osobu.

Policija je još 5. maja 2006. većpretresala firmu Impakt, koja se nalazi u Ulici Blagoja Parovića na Banovom brdu u Beogradu i tada je poreska policija odnela poslovnu dokumentaciju.

Pretres porodičnih kuća braće Vujić, koje su identične i spolja i iznutra, površine 95 kvadratnih metara, i poslovnih prostorija u prigradskom Novom naselju u Valjevu dugo je pripreman, a urađen je po nalogu Tužilaštva za ratne zločine. Akcija je počela oko 10, a završena je u 14.30. Na stotinak metara od kuća nalaze se proizvodne hale i poslovni objekti površine od oko 14.000 kvadratnih metara.

Potraga za potencijalnim finansijerima Ratka Mladića biće nastavljena i narednih dana. Iz kompanije Vujićpolicija je odnela finansijsku dokumentaciju, dok je u porodičnim kućama braće Vujićpregledala ne samo svaki papir nego i porodične fotografije.

Vladislav Vujićje bio član Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke, a posle raskola opredelio za struju Tomislava Nikolića i „naprednjake“. U junu 2001. je Mladićbio na svadbi kćerke jednog od ratnih komandanata Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Valjevu koja se udala za rođaka Vidojeve supruge Nade. Na toj svadbi takođe je bilo i nekoliko haških optuženika, ali i bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić. Vidoje Vujićvećnekoliko meseci, zajedno sa penzionisanim pukovnikom VRS Milenkom Živanovićem, vodi akciju izgradnje mosta preko Drine između Bratunca i Fakovića. Braća Vujićimaju svoju tv stanicu i finansiraju Fudbalski klub Budućnost iz Valjeva. Poseduju i hotel na Divčibarama, ali i fabriku mineralne vode „Vujić-Voda“. Patrijarh Pavle odlikovao ih je Ordenom Svetog Save.

 

 

Bramerc u ponedeljak u Beogradu

Glavni tužilac Haškog tribunala SeržBramerc doputovaće u dvodnevnu posetu Beogradu 17. novembra, najavljeno je iz Tribunala. Glavni tužilac će tokom posete biti obavešten o svim do sada preduzetim aktivnostima Akcionog tima i lociranju i hapšenju Mladića i Gorana Hadžića, a biće mu predočeni i budući planovi Akcionog tima, najavio je Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom. Od Bramercove ocene saradnje Srbije sa Tribunalom zavisiće približavanje Srbije EU.

Blokirana penzija begunca

Država Srbija je još 1. januara 2006. blokirala isplatu Mladićeve penzije, a zbog podizanja iste u nekoliko navrata i pomaganja u bekstvu, pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu vodi se krivični postupak protiv grupe optuženih za pomaganje Mladiću nakon 2002, kada je stupio na snagu Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom. Prvooptuženi ove grupe Jovo Đogo preminuo je ove godine. Poslednja Mladićeva penzija podignuta je u decembru 2005.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari