Većina sagovornika Danasa iz redova vladajuće koalicije i opozicionih stranaka veruje da je Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije zadužen za borbu protiv korupcije, kada je najavio da protiv jednog aktuelnog ministra namerava da povede istragu mislio na nekoga iz redova SPS, a pre svih na Milutina Mrkonjića.

Ipak, s izuzetkom Srđana Milivojevića iz DS, ovo su spremni da kažu samo neformalno. Zvanično odbijaju da „rešavaju Vučićev rebus“ i da „licitiraju imenima“.

„Jasno je kao dan da Aleksandar Vučić gađa socijaliste. Koliko je meni poznato oni su zbog toga jako uplašeni, a posebno najstariji ministar iz redova SPS (Milutin Mrkonjić), koga je njegov kadar Zoran Drobnjak, direktor JP Putevi Srbije, povezao sa spornim izdavanjem dozvola za postavljanje optičkih kablova na relaciji Batrovci – Beograd kompaniji Nuba invest“, kaže za Danas jedan od sagovornika koji je želeo da ostane anoniman. On podseća i da je Vučić ovih dana javno prozvao Mrkonjića da „mrko gleda“ na njegove aktivnosti u borbi protiv korupcije.

MRKONJIĆ: NEMAM VREMENA ZA KOMENTAR

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, koji je u prošloj vladi bio zadužen za infrastrukturu, juče nije želeo da komentariše spekulacije da je, nakon Olivera Dulića, sledeći na Vučićevoj listi.

„Izvinite, ali stvarno nemam vremena to da komentarišem. Od jutros sam neprekidno na sastancima, a to što sam se javio znači da ne bežim od novinara“, kratko je Mrkonjić rekao novinarki Danasa.

Povodom Vučićeve izjave o „mrkom gledanju“, ministar saobraćaja i potpredsednik SPS tada nam je izjavio da su to besmislice i da vicepremijeru nikada nije dao povoda da tako nešto pomisli. „Nisam ni pomislio da on ne radi dobro svoj posao, niti sam nešto slično nekome nekada izjavio. U Vladi je sve normalno, svako radi svoj posao i ne meša se niko drugome u resor“, kazao nam je Mrkonjić u ranijoj izjavi.

Ni u njegovoj partiji, SPS, juče nisu bili voljni da komentarišu Vučićeve najave o istragama protiv aktuelnih ministara. „Ne bavim se igrokazima i rešavanjem rebusa, ma ko da ih postavlja“, glasio je odgovor Branka Ružića, predsednika Izvršnog odbora SPS.

DINKIĆ: PITANJE NE ZASLUŽUJE ODGOVOR

U Ujedinjenim regionima Srbije, čiji lider Mlađan Dinkić vodi resor finansija i privrede, nisu bili baš raspoloženi za ovu temu. Odgovarajući na pitanje Danasa da li zna na kog aktuelnog ministra je Vučić mislio kada je govorio o istrazi i da li strahuje da nije reč o njemu, budući da je lider SNS svojevremeno pretio da će ga hapsiti, Dinkić nam je kratko rekao da „ovakvo pitanje ne zaslužuje nikakav odgovor“.

Saša Milenić, funkcioner URS i Zajedno za Šumadiju, kaže da nije ni razmišljao ko će se sledeći naći na meti borbe protiv kriminala i korupcije. „Mi se nagađanjima ne bavimo i čak mislimo da su takva tipovanja oblik uneozbiljavanja ozbiljne teme i aktivnosti države“, ocenjuje Milenić.

„Razumem interesovanje medija za temu koja je nametnuta, ali mi ne pada na pamet da se uključujem u pogađanje ko će biti i kada uhapšen. Ova zemlja, iako tako nekad ne izgleda, još uvek valjda ima stroga pravila Zakonika o krivičnom postupku, policiju, tužilaštvo i sud. Pošto sam i pravnik, ne bih pljunuo na svoju diplomu i uključio se u kladionicu. Očekujem da svoj posao rade nadležni organi, a da se političari uzdrže od banalizovanja i komentarisanja nečega što nije njihov posao“, kaže za Danas član Predsedništva i poslanik LDP Bojan Đurić.

MIROVIĆ: MISLIO JE NA NAPREDNJAKE

Dejan Mirović, bivši poslanik i funkcioner SRS, kaže da je Vučić verovatno mislio na nekoga od svojih naprednjaka kada je govorio o hapšenju, „jer njih najbolje i poznaje“.

„Borba protiv korupcije ne sme biti selektivna i nemoguće je da samo u SNS nema korupcije“, smatra Mirović, dok u Demokratskoj stranci Srbije uopšte ne žele uopšte da komentarišu Vučićevo pismo javnosti niti da prognoziraju koji ministar bi mogao biti sledeći. „Mi se ne bavimo kalkulacijama“, kratka je i jasna potpredsednica DSS Milica Radović.

Dubravka Filipovski, potpredsednica Nove Srbije, koalicionog partnera SNS, kaže za Danas „ni Vučić nije licitirao imenima“, pa ni ona želi da se time bavi. „Zapravo je reč o beskompromisnoj borbi s korupcijom i kriminalom. Nema nedodirljivih, bez obzira na to da li je reč o sadašnjem ili bivšem ministru, ili bilo kojem građaninu Republike Srbije“, poručuje Filipovski.

MILIVOJEVIĆ: VUČIĆ PRETI SOCIJALISTIMA

Srđan Milivojević, član Izvršnog odbora Demokratske stranke, ocenjuje za Danas da „izjava Aleksandra Vučića, koji je nekada štitio haške begunce, a onda preko noći obukao evropsko odelo, zapravo predstavlja pretnju socijalistima i ministru Milutinu Mrkonjiću, zbog njegovih veza sa Zoranom Drobnjakom“.

„Reč je o političkom manevru kojim Vučić želi da poruči javnosti da je spreman da hapsi i one iz svojih redova, a ne samo Dulića. Zapravo, on je spreman da zloupotrebi ministarstvo sile za sukob sa svakim kritičkim mišljenjem u državi“, smatra Milivojević.

Aleksandra Jerkov, narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine, ocenjuje za Danas da „takav način borbe protiv korupcije, uz pompezno najavljivanje hapšenja u medijima, gde cela javnost posle treba da nagađa ko je meta Vučićevih pretnji, više podseća na lov na veštice i medijsku promociju zamenika premijera, nego na stvarnu borbu protiv korupcije“. Prema njenom mišljenju, „bilo bi bolje da Vučić radi svoj posao nego da po medijima optužuje, sumnjiči i sudi ljudima“.

Prema rečima Aleksandra Čotrića, potpredsednika SPO, „borba protiv kriminala i korupcije biće mnogo verodostojnija ukoliko se pod istragom nađu i pripadnici sadašnjeg establišmenta“. „To će biti veliki test za iskrene namere Aleksandra Vučića, a i provera stabilnosti odnosa u vladajućoj koaliciji“, ocenjuje Čotrić za Danas.

Dulić četiri sata saslušavan

Nakon izlaska sa četvoročasovnog saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal Oliver Dulić juče popodne nije davao izjave, ali je njegov advokat Miloš Paligorić objasnio brojnim novinarima da je reč samo o običnoj istražnoj radnji, te da se protiv njegovog klijenta ne vodi nikakav krivični postupak. Paligorić je naveo i da nije bilo nikakvog zahteva za određivanje pritvora i ponovio da je Dulić sve radio po zakonu. „On odlazi iz suda onako kako je i došao“, istakao je Paligorić i naveo da će se bivši ministar ubuduće posvetiti porodici i svojoj profesiji. Interesovanje medija za ishod saslušanja juče je bilo veliko i to u meri da se u drugom planu našlo i obraćanje glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, na konferenciji za novinare održanoj na drugom kraju iste zgrade Specijalnog suda u Beogradu, gde je Dulić saslušavan. J. L.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari