Kosovski premijer Hašim Tači smenio je Editu Tahiri s mesta šefa tima Prištine za dijalog s Beogradom, objavio je prištinski list Koha ditore, što je ubrzo demantovao zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi.


Koha je navela da se smenom Tahirijeve završava faza takozvanog tehničkog dijaloga Beograda i Prištine i najavljuje početak političkih razgovora, koji će se voditi na višem nivou. Politčki dijalog, piše taj list, treba da sačeka dok se u Srbiji ne formira vlada, na čijem čelu se očekuje da bude Boris Tadić.

Prema ovim izvorima, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je tokom nedavne posete Briselu izrazio spremnost da se sretne s kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom i da sprovede do sada postignute sporazume u dijalogu Beograda i Prištine, kao i opredeljenje da se dijalog nastavi na nivou vlada dve zemlje.

„Prištini je u ovom trenutku u centru pažnje primena do sada postignutih sporazuma, među kojima je i sporazum o slobodi kretanja i integrisanom upravljanju prelazima“, rekao je Petrit Seljimi za RTS. On ističe i da sastav pregovaračkog tima Kosova nije dovođen u pitanje i da je od manjeg značaja u odnosu na primenu sporazuma.

Šef aktuelnog pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je juče da nova Vlada Srbije treba da nastavi dijalog s Prištinom i da primeni sve sporazume koji su postignuti u dosadašnjim pregovorima.

„Ozbiljan problem je nerešeno pitanje registarskih tablica i slobode kretanja, kao i pitanje regionalnog predstavljanja Kosova, odnosno da li će fusnota za Kosovo biti ili neće biti na tablici“, rekao je Stefanović, koji nije želeo da komentariše navode o smeni Edite Tahiri, rekavši da su to za sada nezvanične informacije.

Stefanović je ranije ove sedmice najavio da će tim Beograda za pregovore s Prištinom ubuduće predvoditi predsednik ili premijer Srbije, kao i da taj proces treba podići na „viši politički nivo“, jer na dnevni red dolaze teme severa Kosova, položaja Srba južno od Ibra, položaja SPC i imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari