Politički eksperti: Gervala se pridružuje Kurtiju, Osmani je više ne interesuje 1foto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Poznavaoci političkih kretanja na Kosovu ocenili su danas da je posle pogoršanja odnosa predsednice Vjose Osmani i ministarke spoljnih poslova Donike Gervale uloga liste „Guzo“ (Guxo) u velikoj meri izbledela, dok se Gervala pridružila premijeru Albinu Kurtiju kako bi obezbedila političku funkciju posle narednih izbora.

Pre izbora 2021. godine, Osmani i Gervala su formirale listu „Guzo“ koju je do izbora za predsednicu Kosova vodila Osmani, a posle nje lista je ima dva lidera – Gervalu i ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Fatona Pecija.

Politički analitičar Arbnor Sadiku je za prištinski Koha.net rekao da je Gervalla započela analizu odnosa nakon što je, prema njegovim rečima, izračunala da nema više političkih interesa na sledećim izborima od predsednice Osmani.

„Gospođa Osmani nema perspektivu na sledećim političkim izborima, a onda je gospođa Gervala to politički iskoristila da bi bila bliža Aljbinu Kurtiju, da bi prvo imala za cilj mesto poslanika, možda preko njega da bi imala bilo koju od ministarskih pozicija u budućoj vladi koju može formirati Pokret Samoopredeljenje nakon redovnih parlamentarnih izbora“, rekao je Sadiku.

Sa njim se složio i politički analitičar Fidan Ukaj, koji je rekao da je lista „Guzo“ povezana sa Samoopredeljenjem, sa ciljem da se ostvari još jedna koalicija na sledećim izborima.

„Mislim da gospođa Gervala ovaj raskid odnosa sa predsednicom Osmanijem vidi više da nema interesa od gospođe Osmani, a sa druge strane, naravno, ona vidi političke interese sa premijerom Kurtijem. Sada je jasno da je ovaj pokret koji predvodi gospođa Gervala u skladu sa premijerom i akcijama premijera“, rekao je Ukaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari