Političko varničenje u Novom Pazaru 1Foto: Wikipedia

Atmosfera među bošnjačkim partijama, ovih dana, podseća na onu predizbornu. Između stalnih političkih neistomišljenika varniči na sve strane.

U naznakama su spekulacije da se „iza brda nešto krupno valja“, da se zbog jednog tihog približavanja prave dublje podele. Na jednoj strani je politika narodnog poslanika Muamera Zukorlića, a na drugoj njegovih, sada, najvećih političkih oponenata okupljenih oko vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP).

Član Predsedništva SDP Mirsad Jusufović je na konferenciji za novinare ocenio da je Zukorlićev ulazak u politiku „imao samo jedan cilj, a to je da se zaštiti njegov lični biznis i da se produži njegovo bogaćenje na račun građana i onih koji daju novac Islamskoj zajednici (IZ)“.

-Članovi Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), od kako su ušli u republičku vlast, umislili su da mogu da se ponašaju kao drumski razbojnici koji ne poštuju ni zakon ni pravila lepog ponašanja. Ma koliko se mi trudili da u Novom Pazaru zavlada atmosfera saradnje i zajedništva, očigledno je da to mnogima u Beogradu i u Novom Pazaru smeta, naglasio je Jusufović i dodao da Zukorliću smetaju sve „institucije koje ne misle isto ili identično kao on. Nije mu dobro Sarajevo, ne valja mu ni Podgorica, vidimo da ima nešto protiv Turske koja ogromna sredstva ne ulaže samo u ovaj već i u sve gradove u Sandžaku“.

Primedbe na ponašanje Muamera Zukorlića ima i Stranka za Sandžak (SZS), koja je koalicioni partner SDP u ovom gradu. Ova stranka je ocenila da ponašanje narodnog poslanika Muamera Zukorlića „predstavlja provokaciju bošnjačke politike od strane srpskih lidera, koji od dve hiljadite godine teže da u Sandžaku izazovu razdor među liderima i bošnjačkim institcijama“ i da je on trenutno „instrument u rukama srpske političke elite za razbijanje bošnjačkog nacionalnog jedinstva“. Ova stranka smatra da je zbog toga Zukorliću sve omogućeno „i pored svih afera, skandala i kriminalnih radnji koji prate njegov rad i delovanje“. SZS je saopštila da će sa aktuelnom situacijom u Sandžaku da upozna sve relevantne međunarodne faktore. Lider ove partije Fevzija Murić učestvovao je na međunarodnoj konferenciji Saveta Evrope u Tirani, koja je posvećena promociji ljudskih i manjinskih prava u jugoističnoj Evropi. Murić je na tom skupu govorio i o „metodama kojima država preko svog saradnika Muamera Zukorlića radi protiv Bošnjaka i Sandžaka“.

Zukorlićeva BDZ nije zadovoljna aktuelnom gradskom vlašću u Novom Pazaru. BDZ je opoziciona u gradskom parlament i zamenik predsednika odborničke grupe Admir Muratović ocenio je da se ništa bitno nije promenilo u odnosu na rad prethodne vlasti. On je na konferenciji za novinare kritikovao rad lokalnog parlamenta „koji se ne sastaje redovno“, jer su se odbornici sastali samo dva puta u proteklih pet meseci i zato ne postoji šansa da se raspravlja “ o bitnim stvarima u lokalnom parlamentu koji je predviđen za to“. Muratović je ponovio da je ideja njegove odborničke grupe bila da budu konstruktivna opozicija i zato su se uzdržavali od kritika jer su hteli da daju šansu novoj vlasti.

SDA ćuti

Treća velika bošnjačka politička opcija SDA Sulejmana Ugljanina, za sada, u razmeni ovih optužbi i svakodnevnih prozivki drži se po strani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari