Politika od danas do sutra za jačanje patriotskog potencijala 1Foto: Kabinet predsednika Srbije (arhiva)

Smatram da je Aleksandar Vučić dovoljno mudar političar i da je uvidio da je Milorad Dodik htio izmanipulirati i državom Srbijom samo da bi ostao na vlasti.

Mislim da je inicijativa za usvajanje Deklaracije o opstanku srpskog naroda došla od Milorada Dodika, ali izgleda da je put Srbije ka EU važniji Vučiću od Dodikovih politikantskih trikova i deklaracija – komentariše za Danas Ćamil Duraković, bivši načelnik opštine Srebrenica i lider pokreta „Odgovor“, odustajanje od usvajanja Deklaracije o opstanku srpskog naroda u parlamentima Republike Srpske i Srbije na Dan državnosti, odnosno danas.

Iako je predsednik RS Milorad Dodik najavio pre mesec dana da će obe skupštine uoči 15. februara i Sretenja usvojiti tekst deklaracije, ta namera nije ostvarena, niti su nadležni saopštili javnosti razloge za odustajanje. Takođe, srpski zvaničnici nisu najavili ni da će je danas predstaviti javnosti, iako su istovremeno sa objavama da je deklaracija pri kraju tvrdili da će je obelodaniti na Sretenje. Zvaničnici u Beogradu dokument nazivaju deklaracijom o zaštiti srpskog jezika.

Prema mišljenju Žarka Koraća, samostalnog poslanika na listi Liberalno- demokratske partije u Skupštini, u Srbiji se politika uglavnom vodi od danas do sutra, tako čak ni oni koji predlažu takve inicijative nisu sigurni da će se ostvariti.

– A i sve je ionako samo politička propaganda bez ikakvog smisla. Cilj je da se ojača „patriotski potencijal“ bez obzira na cenu – smatra Žarko Korać.

On ukazuje da je Srbija počela da mnogo više pomaže materijalno vrlo specifično izabrana udruženja Srba u regionu.

– Najbolji primer je „Srpska kuća“ u Podgorici, gde su dati milioni evra proruskoj političkoj organizaciji koja zapravo nije NVO – zaključuje Korać za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari