Mladen Mrdaljfoto FoNet Milica Vučković

Mladen Mrdalj, politikolog, u svojoj kratkoj analizi, tvrdi da je izbor Tonina Picule za izvesioca EP za Srbiju dobar i za EU i za srpskog predsednika Aleksandra Vučića i da je rezultat vekovne diplomatske veštine.

Mrdalj je svoju kratku analizu imenovanja Picule, koje je jako odjeknulo u Beogradu, objavio na mreži Iks.

„Izborom Tonina Picule EU u stvari namešta optimalnu situaciju za sebe i za Vučića: EU će nastaviti da se pravi da nas želi u EU, Vučić ce nastaviti da se pravi da nas želi u EU, a na svaku kritiku koju Picula izrekne Vučić ce imati odgovor poput ovog ispod (podeljen u objavi „poslali su nam ustaškog bojovnika“, prim. nov. Danasa).

Da EU ozbiljno želi da se Srbija reformiše izvestilac bi bio neko iz Rumunije ili Grčke, jer je njih teže kritikovati da su antisrpski orjentisani. Setimo se panike kad je Dora Bakojani napisala pozitivan izvestaj o Kosovu za Savet Evrope.

Međutim, ako je politika EU da se gleda kroz prste Vučiću, kao što je to radio (Vladimir) Bilčik, onda EU gubi na legitimitetu, jer očigledno podržava autokratiju u Srbiji. Zato, daj Hrvata da kritikuje (dakle EU je principijelna), jer njega Vučić moze etiketirati kao ustašu (dakle ne gubi podršku među svojim glasačima). I vuk sit i ovce na broju, dakle i EU principijelna i Vučić na vlasti.

Bravo za EU, to je ta evropska tradicionalna diplomatska veština. Kao ovo kad dodje Tusk u BG, pa Vučić zagrmi da neće uvesti sankcije Rusiji: njegovi glasaci se oduševe njegovim hrabrim proruskim stavom, a Tusk je upravo i došao da mu omogući da to kaže, baš kao i drugi iz EU i SAD pre njega. Jednostavna, ali efektna predstava.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari