Politički analitičar iz konsultantske firme TSM iz Vašingtona Obrad Kesić ocenjuje u debati Danasa da će učešće Srba na kosovskim parlamentarnim izborima dodatno produbiti postojeće podele u srpskoj zajednici na KiM.

On smatra da tome doprinosi i nejasan stav zvaničnog Beograda prema izborima koje su vlasti u Prištini raspisale za 12. decembar.

Kakve će političke posledice imati učešće Srba na predstojećim kosovskim izborima?

– Što se tiče međunarodne zajednice, posledice će biti pozitivne, pogotovo sa zemljama poput SAD i većom članica EU, jer im je glavni cilj da Srbi učestvuju u institucijama Kosova. Kada je reč o Srbima na KiM, plašim se da ovi izbori utvrđuju i još više ojačavaju postojeće podele između severnog dela KiM i enklava.

Da li bi i na koji način kosovski Srbi, koji uđu u novi parlament i vladu Kosova, mogli da uspostave institucionalne veze s Beogradom?

– To će biti nemoguće sve dok Beograd zvanično tvrdi da neće da prihvati nezavisnost Kosova. Istovremeno, Priština tvrdi da neće dopustiti stvaranje paralelnih institucija, niti će primenjivati delove Ahtisarijevog plana o vezama srpskih zajednica s Beogradom, dok god Srbija ne prihvati i ne prizna nezavisnost Kosova. Naravno, vlasti u Beogradu mogu, ako žele, da koriste prisustvo Srba u kosovskim institucijama, ali onda bi trebalo da i formalno prihvate te izabrane Srbe kao legitimne predstavnike srpskog naroda na KiM.

Kakve bi mogle biti političke posledice činjenice da će u novim kosovskim institucijama sedeti uglavnom Srbi koji žive južno od Ibra, dok će politički predstavnici sa severa biti van tih institucija?

– Posle ovih izbora mislim da će se i formalno utvrditi dve srpske zajednice koje možda imaju neki minimalni zajednički interes, ali sa suštinski potpuno različitim perspektivama i ciljevima. Odluka Beograda da ne podrži izbore stvorila je nezahvalnu situaciju za Srbe na KiM jer, da bi oni mogli maksimalno da utiču na politiku Prištine, njihovi predstavnici moraju biti jedinstveni i da usko koordinišu sve što rade s Beogradom. Zbog stava Vlade Srbije, Srbi koji učestvuju na izborima nemaju potpuni legitimitet, pogotovo da učestvuju u raspravama oko severnog dela KiM. Bilo bi mnogo bolje da je Beograd izgradio jasan stav prema ovim izborima i da, ako stvarno misli da ne postoje uslovi za izlazak, pozove sve Srbe da ne učestvuju na njima. Ako misli da je, ipak, povoljnije da Srbi budu u institucijama Kosova pre početka pregovora s Prištinom, onda je trebalo da pozove sve stranke, počevši od vladajuće koalicije u Beogradu, da učestvuju na izborima. U suštini vlast u Beograd to i radi, ali se zvanično pravi da ovi izbori nemaju nikakve veze s njom i time produbljuje podele među Srbima na KiM.

Da li Srbi koji budu ušli u kosovske institucije treba, i kako, da učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine?

– Predstavnici Srba s KiM, uključujući predstavnike srpske zajednice severno od Ibra, moraju da se uključe u te pregovore, jer nema smisla da se njihova sudbina određuje bez njih, u razgovorima političkih elita Beograda i Prištine. Ako već postoji mesto za EU, onda bi u tim pregovorima moralo da se napravi mesto i za predstavnike srpske, ali i drugih nacionalnih zajednica, poput Goranaca i Roma.á

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari