Vlada Srbije do juče po podne, kako je nezvanično rečeno našem listu u Nemanjinoj 11, nije zauzela zvaničan stav o (ne)poništavanju izbora u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Izvori Danasa kažu da će vlada analizirati lokalne kosovske izbore, bar u najvažnijim segmentima, ali ističu da zamenik šefa vladine Kancelarije za KiM i kandidat vladinog favorita Građanske inicijative „Srpska“ za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić (SNS) nije „napamet“ tražio poništavanje glasanja.

Osim Pantića, za poništavanje izbora u severnoj Mitrovici juče su se izjasnili i njegova stranačka koleginica, ministarka energetike Zorana Mihajlović, DS i Građanska inicijativa „SDP“, čiji predsednik i Pantićev konkurent za mesto gradonačelnika Oliver Ivanović smatra da izbore ne treba odmah ponoviti. Demokrate kažu da „odgovornost za atmosferu u kojoj se glasalo, kao i za incidente, snose i ekstremističke organizacije i Vlada Srbije“.

U DSS smatraju da „nema razloga da se izbori ponavljaju, jer su potpuno propali“. Isti stav zastupa i Pokret Dveri, koji je juče pozvao Vladu Srbije da „prihvati realnost na terenu nastalu apsolutnim bojkotom Tačijevih izbora na severu KiM, koju ne mogu promeniti nikakve medijske laži i montirani incidenti“.

Aleksandar Vulin, šef vladine Kancelarije za KiM i ministar bez portfelja, tvrdi da „bojkot izbora nije uspeo“ i najavljuje da će se Srbi izjasniti o eventualnom ponavljanju izbora posle stava CIK u Prištini. Vulin ističe da je „DSS jedina na svetu optužila Srbiju da stoji iza nemira“.

Žan Klod Šlumberže, šef posmatračke misije OEBS, negirao je da je ova organizacija tražila poništavanje lokalnih izbora u severnoj Mitrovici, već samo ranije zatvaranje izbornih mesta posle incidenta. Prema rečima portparola OEBS Nikole Gaona, izborni materijal sa tri glasačka mesta u severnoj Mitrovici je poništen i nije mogao da se preda CIK. Kosovski premijer Hašim Tači povodom ovog slučaja izjavio je da ne želi da se meša u nadležnosti CIK.

– Za probleme u severnoj Mitrovici najodgovorniji je OEBS, koji je pre vremena zatvorio birališta, iako nije bio napadnut, i potom spakovao dokumentaciju bez prisustva biračkih komisija. Naravno da sad niko neće priznati da je OEBS kriv, nego će se za severnu Mitrovicu doneti politička odluka. Ponavljanje izbora je, uz ugla demokratije, legitimnije rešene, ali je neophodno da se za to stvori bolja atmosfera – kaže za Danas politički analitičar i predsednik Aktivne Srbije Dušan Janjić.

On smatra da se eventualni ponovljeni izbori neće održati pre drugog kruga glasanja, 1. decembra, ali ne isključuje mogućnost da se do izrade statuta zajednice srpskih opština severni deo Kosovske Mitrovice prepusti upravljačkoj grupi i privremenoj upravi sa Krstimirom Pantićem na čelu.

Janjić kaže da je incident u severnoj Mitrovici, „iako na prvi pogled deluje izolovan, zapravo orkestriran događaj, a delovi orkestra nalaze se u Beogradu, OEBS-u, međunarodnoj zajednici i na KiM“. Prema njegovim rečima, ovi incidenti su još jedan primer da „Vlada Srbije u potpunosti ne kontroliše bezbednosne službe, da u njima postoje sukobi, kojima se ne upravlja samo van institucija, nego i van zemlje“.

– Pojednostavljena priča da iza svega stoje Hašim Tači i Marko Jakšić ne pije vodu. Tači im je čak i pomogao kad je u Kosovskoj Mitrovici kandidovao Devu, inače bi Andrijana Hodžić već u prvom krugu bila izabrana za gradonačelnika – napominje Janjić.

Tači je juče izjavio da je „Kosovo prvi put organizovalo fer i demokratske izbore i na severu, gde su izabrani legitimni srpski predstavnici u tri opštine, osim na severu Mitrovice, gde su kriminalne grupe sprečile miran tok završetka izbornog procesa“.

Maja Kocijančić, portparol visoke predstavnice EU, najavila je da će posmatračka misija Unije danas dati prvu procenu izbora na Kosovu, posle koje će uslediti i druge poruke evropskih zvaničnika. Ona je predočila da je za bezbednost glasanja prvenstveno bila zadužena KPS.

Sutra u Briselu?

Maja Kocijančić juče nije mogla da potvrdi datum novog susreta premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, koji je prištinski dnevnik Tribuna najavio za sutra u Briselu. U diplomatskim izvorima takođe se tvrdi da se sastanak očekuje sutra. Susret je, navodno, dogovoren pre glasanja 3. novembra.

DSS: Vučić je bio nervozan

– Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić reagovao je nervozno kada je tražio 45 minuta za intervenciju, jer srpska policija, i po Rezoluciji 1244 i po stavovima Albanaca i Euleksa, ne može da ulazi na KiM. Čudno što je za intervenciju traženo samo 45 minuta, jer snage koje su za nju potrebne za to vreme ne bi stigle ni da se stacioniraju. Vučić je možda mislio da aktivira na 45 minuta one koji su već bili stacionirani iz Žandarmerije na severu Kosova, pa da naprave jedno otvoreno krvavo nasilje nad stanovništvom – rekao je juče Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS, koji je negirao da je ova stranka učestvovala u organizovanju nereda na biralištima.

Izabrano desetoro gradonačelnika

CIK Kosova je juče saopštila da su u prvom krugu lokalnih izbora izabrani gradonačelnici u deset opština, dok će u ostalih 25 biti izabrani u drugom krugu. U prvom krugu glasanja izabrani su predsednici opština Glogovac, Kosovo Polje, Dečani, Istok, Kačanik, Podujevo, Srbica, Štimlje, Mamuša i General Janković. CIK nije objavila rezultate izbora u četiri srpske opštine na severu KiM. Za mesto gradonačelnika Prištine u drugom krugu boriće se kandidati DSK i Samoopredeljenja Isa Mustafa i Špend Ahmeti, dok je kandidat DPK Agim Čeku otpao u prvom krugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari