Ponoš: Glupost je da CIA i oni koji su doveli Vučića na vlast sada hoće da ga ruše zbog litijuma, koji već svojevoljno daje 1foto FoNet Milica Vučković

„Glupost je da CIA želi da ruši Vučića zbog litijuma, kako to pišu tabloidi. Jer ne nećka se Vučić da im iskopava i isporučuje litijum u bescenje neopterećen ekološkim brigama. Upravo suprotno. On je više nego voljan i oran da to obavi. Samo što ima neke nevolje sa neposlušnim narodom“, kaže za Danas Zdravko Ponoš, predsednik Srbija centra.

Prorežimski mediji u prilogu teze da CIA želi da ruši predsednika Srbije prenosi i obavu na društvenim mrežama irskog novinara Čej Bous u kojoj se kaže da je CIA fokusirana na organizovanje obojene revolucije i rušenje legitimno izabrane vlasti u Srbiji, uz podsećanje kako je 1954. godine sličan državni udar izveden u Iranu.

Bous je sličnost objasnio time da je Iran imao naftu, kao što Srbija danas ima litijum, pa su američka CIA i britanski MI6 organizovali rušenje legitimne vlade kako bi sprečili da iranska nafta padne u ruke iranskog naroda.

Prema Ponoševim rečima iranski premijer Mohamed Mosadek i Vučić ne mogu da se porede.

„Tadašnji demokratski izabran i progresivni iranski premijer Mosadek je srušen, jer je bio patriota koji je nacionalizovao iransku naftnu industriju. Zato je srušen. Nisu dozvolili ni da dostojno bude sahranjen. Vučić je čista suprotnost. Ništa što ima veze sa demokratijom, progresom i patriotizmom ne može da se veže uz njegovo ime. On radi sve suprotno od Mosadeka“, navodi Ponoš.

Za razliku od Mosadeka, ističe sagovornik Danasa, Vučić se ne bori da neki nacionalni resurs vrati pod kontrolu države.

„On ono što ova zemlja ima, resurse koji su pod njenom suverenom konrolom, daje u bescenje, šakom i kapom, levo i desno, istoku i zapadu. U stvari jedina cena je strana podrška njegovom opstanku na vlasti u formi kolonijalnog upravnika“, naglašava lider Srbija centra.

Ponoš pita i što bi Vučića rušili oni koji su pomogli njegov dolazak na vlast i za čije interese radi.

„Oni ga samo povremeno disciplinuju kad pokuša da ušićari iz njihovog odnosa više nego je ukalkulisano u projekat kojim mu je udeljena vlast u Srbiji. Tim projektom se pljačka Srbija, a upravnik ipak ne sme da zadrži sa sebe više nego je ukalkulisano u taj projekat“, smatra sagovronik Danasa.

Dodaje i da malo jače uvrtanje ruke usledi onda kad pokuša ispod tezge nekom drugom da prodaje robu.

Ponoš ističe i da se sadašnja vlast u Srbiji pokazala da je vrlo sklona galami za unutrašnju upotrebu i da se pokazala vrlo osetljivom na podignut prst spolja, da ne govorimo o podizanju tona i uvrtanju ruke.

Vlast je podložna, kako kaže, ucenama i pritiscima i to ne samo zbog korupcije nego i zbog kompromitujućih aktivnosti, tipa Banjska.

„To su argumenti koji nisu primereni u diplomatskim razgovorima predstavnika ministarstava spoljnih psova. Ali sa njima vešto rukuju i koriste ih kad zatrebaju predstavnici obaveštanih i bezbednosnih službi. A ima šta da se izvuče na sto i u Sarajevu i Banja Luci i u Beogradu i u Prištini. Dokazi o korupciji kipe na sve strane“, kaže Ponoš.

Na pitanje šta je onda cilj posete direktora američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijama Bernsa našem regionu, sagovornik Danasa podseća da pomenuta poseta obuhvatila Sarajevo, Beograd i Prištinu i da je u isto vreme te lokacija posetio i pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku.

„To jasno govori da se radi o pokušaju da se pripazi na stanje u regionu u delikatnom momentu i disciplinovanju loših đaka koji su inače preko veze upisani u školu“, napominje Ponoš.

Dodaje da ima naznaka da će uskoro uslediti još neke izuzetno visoke vojne i političke posete Prištini, moguće i Beogradu od strane predstavnika NATO i američkih snaga u Evropi.

„To bi moglo da znači da ove posete imaju i širu geopolitičku dimenziju zbog koje mora što pre da se pospremi stanje u regionu“, zaključuje Zdravko Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari