Ponoš: Litijum je Vučićev adut umesto Kosova 1EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Predsednik Srbija centra Zdravko Ponoš izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi litijum kao adut za trgovinu sa strancima zarad ostanka na vlasti, umesto Kosova gde je sve već isporučio, saopštila je danas ta partija.

„Sve se dešava u skladu sa nečim na šta je vlast pristala. Da je imala nameru nešto dobro da uradi, bar bi u nečemu uspela. Od početka godine Srbi su uzeli 10.000 kosovskih pasoša i više od 6.300 vozačkih dozvola. To znači da više nemaju nikakvo poverenje u institucije Srbije i ničemu se ne nadaju“, rekao je Ponoš za nedeljnik Radar.

Prema mišljenju Ponoša, Vučića je neko savetovao da radi isto što i Milošević preko Drine, stvarajući iluziju kod lokalnih Srba da mogu da se nadaju spasu iz Beograda.

„Da se istrajno zastupala proaktivna politika u kojoj se traže razumna, održiva rešenja, situacija bi bila drugačija. Umesto toga, za potrebe domaće javnosti udaralo se u nacionalističke bubnjeve, a suštinski se odustajalo od svega. Taj narod nema čemu da se nada dok je ovaj režim na vlasti“, ocenio je Ponoš.

Odgovarajući na pitanja oko rudarenja litijuma i kako vidi budućnost narodnog protesta, Ponoš je kazao da se Vučiću dogodio narod, ali da on na to nema odgovor.

„Proteste širom Srbije zapalio je predsednik, a ne opozicija. Vučić će pasti na litijumu. Ako isporuči obećano, srušiće ga narod. Ako ne isporuči, srušiće ga stranci“, rekao je Ponoš i dodao da se pitanje litijuma ne može rešavati samo na ulici, već će na kraju stvari morati da se menjaju na nekim izborima.

Govoreći o spoljnoj politici, Ponoš je ocenio da se predsednik Vučić ponaša „kao laka devojka koja u barovima skače iz krila u krilo – od Merkelove, Trampa, Putina, pa ponovo Trampa“, ali da je problem što tu zabavu plaćaju građani Srbije.

Kada je reč o uvođenja vojnog roka Ponoš je rekao da je Vučić „kupovao opremu i naoružanje kao čovek koji radi u Lidlu, kupuje hobi alat da bi se hvalio na poslu i u komšiluku, a bušilicu koristi tako što je udara čekićem“.

„Umesto da se utvrdi odgovornost za stanje i neuspeh profesionalizacije i da se konačno uradi kako treba, vlast bi da resetuje stvar, izbegne pitanje odgovornosti i da obnovi obavezan vojni rok. To, uz njihovo redovno neprimereno petljanje politike u vojnu struku, neće rešiti problem“, rekao je Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari