Ponoš: Litijum je tema koja ujedinjuje narod, a i opoziciju 1foto FoNet Aleksandar Barda

Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš ocenio je danas da je litijum tema koja ujedinjuje narod bez obzira na socijalni i obrazovni status i političko opredeljene, kao i da je, s druge strane, i opozicija složna po tom pitanju.

On je u intervjuu za dnevni list Nova kazao da je važno da projekat „Jadar“ ne bude realizovan i ocenio da je vlast radila narodu „iza leđa“ u periodu kada je priča o rudniku litijuma bila stopirana.

„Postoji nivo bezbednosti koji, kada se dostigne, troškovi postaju toliki da se eksploatacija ne isplati. To je odgovor zašto su zapeli da kopaju u Jadru, a ne u Nemačkoj“, rekao je Ponoš.

Po njegovim rečima, EU na Srbiju gleda kao na periferiju koja može da bude korisna.

„Ovde se radi o interesu vlada zemalja sa snažnom automobilskom industrijom i baterijskog briselskog lobija. Dugačak je i skup put od rudarenja u Australiji preko prerade i pravljenja katoda u Kini do pakovanja baterija i električnih vozila u Nemačkoj (…) Važnija je njima energetska bezbednost i zelena tranzicija u EU nego demokratija i ekologija u Srbiji“, naveo je Ponoš.

Po njegovim rečima, SRCE se zalaže da Srbija bude ravnopravna članica EU, a ne da postane rudarska kolonija.

On je ocenio da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponaša neodgovorno i da mu je „samo nebo granica“ kada je reč o prodaji državnih resursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari